torsdag 18 december 2014

TACK TACK TACK


Områdesstyrelsen Åker-Länna avvecklas från årsskiftet.

Vi vill tacka alla som på något sätt deltagit och engagerat sig vid de

olika aktiviteter som genomfört allt ifrån vanliga möten till röjning i RIA-skogen.

TACK

Christer, Bibbi, Annika, Conny, Solveig, Eine, Leif, Johan, Eric, Åsa, Lars, Bengt, Susanne, Magnus, Sixten, Sven-Åke, Per, Camilla, Vian, Carl-Gustav, Anne-Marie, Bo, Peter, Charlotte

onsdag 12 november 2014

Områdesstyrelsens möte 4 november 2014 del 1

 Aktuella pågående ärenden.
Ordförande
börjar med att gå igenom aktuella pågående ärenden i Länna. De dåliga busstiderna, speciellt från Strängnäs till Länna och det faktum att bussarna till resecentrum inte är korrelerade med anslutande transporter är fortfarande aktuella ärenden.

Fritidsgården i Länna är på väg att avecklas. En åhörare meddelar att kontraktet bara gäller år 2014 ut. En träff med skolan och fastighetsägaren ägde rum i juni. Ett möte hölls också i augusti, där fem föräldrar närvarade. Bengt menar att det ännu inte är helt säkert att fritidsgården slår igen vid årsskiftet. Det har talats om att ett möte skall ske "efter semestrarna", säger han. Det är dock oklart när semestrarna tar slut.

Det gick inte att bada vid Merlännabadet sommaren 2014 på grund av otjänligt vatten. Ordförande har försökt samordna ett möte med SEVAB, miljöenheten och teknik- och fritidsnämnden. Men ingen vill ställa upp, eftersom ingen känner sig ansvarig för det otjänliga vattnet. SEVAB har sagt att det inte finns några trasiga rör som har läckt. En åhörare menar att det kan vara korna som finns i Söderlänna som förorenat Lännasjön. Bengt menar att detta inte borde påverkat badplatsen eftersom den ligger uppströms Söderlänna. En åhörare säger att det gamla reningsverket inte fungerade och att sediment från det orenade avloppsvattnet kan ha aktiverats under sommarens värmebölja. Per menar att man också bör mäta uppströms, eftersom föroreningarna kan komma från vatten så långt bort som i Eskilstuna kommun.

Ordförande tar upp frågan om in-/utfarten mot Riksväg 55 till/från Merlänna som OS i september 2013 tog upp i en skrivelse till Trafikverket, där alla områdesstyrelser medverkade. Det utlovades då ett möte med Trafikverket och ordföranden i Teknik- och fritidsnämnden i anslutning till denna skrivelse, men detta blev inte av. Och inget har heller gjorts för att göra in-/utfarten till/från Merlänna trafiksäker.

Ordförande meddelar att frågan om hastigheter och skymd sikt i Merlänna varit uppe i Trafiksäkerhetsrådet.

Ordförande konstaterar att återvinningsstationen i Merlänna inte kommer tillbaka. De boende kommer även fortsättningsvis att få åka till Åker eller Strängnäs med sådant avfall som inte får slängas i vanliga hushållssopor.

SEVAB tar enligt en åhörare dubbelt betalt för sophämtningen i Merlänna, på grund av den extra "bruna påsen". Detta trots att SEVAB meddelar att en sådan extra avgift inte skulle debiteras.

Ordförande konstaterar avstängningen av Klockargårdsvägen i Merlänna ännu inte genomförts. Detta trots att denna avstängning funnits med i planerna .

Ordförande tar också upp några ärenden i Åker, även om dessa i huvudsak kommer att gås igenom på Områdesstyrelsens sista möte i december. Bland dessa kan nämnas hastighetshöjningen från 30 till 40 i Åkers tätort – som inte blivit av, bussamordning mellan Åker och Mariefred som fortfarande inte fungerar, bygget av gång- och cykelväg från Krutbruket till Sörtorp som trots beslut inte kommit igång, cykelplanen som kom 2014 och som inte tog hänsyn till några synpunkter från Åker-Länna samt bostadsförsörjningsplanen vars avsnitt om Åker-Länna var gammalt och inaktuellt.


torsdag 10 juli 2014

Välkommen till Öppet möte om pågående detaljplanearbete  

MERLÄNNA

Datum och tid: 11 augusti kl 18.00 - 20.00

Plats: Sockenstugan Merlänna

Samhällsbyggnadskontoret bjuder in till ett öppet möte om pågående detaljplanearbete för ”Länna strand – Söderlänna äng”. Planområdet är den del av fastigheterna Söderlänna 7:1 och Byringe 7:41 som gränsar mot småhusområdet Gillesgården. Ambitionen är att åstadkomma en bebyggelsegrupp som är relativ enhetligt utformad och anpassad till den lantliga miljön.

Kom och diskutera eller ställ frågor. Tjänstemän och politiker kommer att vara på plats.

Om du har frågor eller funderingar kontakta gärna oss på Samhällsbyggnadskontoret.

Frågor besvaras av:
Roseana De Almeida,                          Gunilla Östling,
tfn 0152-291 21                                 tfn 0152-293 10
roseana.de.almeida@strangnas.se.        gunilla.ostling@strangnas.se

Ett samarbete mellan Områdestyrelsen Åker-Länna och en kommunal förvaltning.

tisdag 17 juni 2014

Områdestyrelsen Åker Länna del 3 yttrande cykelplan


Områdesstyrelsen Åker-Länna lämnar följande :
 Yttrande över Cykelplan, Strängnäs kommun
Områdesstyrelsen Åker-Länna föreslår att cykelplanen återremiteras för revidering.
Bakgrund:
Områdesstyrelsen gjorde ett stort arbete med inventering av gång-cykelvägar under 2013 för Åker och Lännas del, men att det inte har tagits hänsyn till detta i Cykelplanen är förvånande.
Cykelplan saknar ett längre perspektiv, 10-15 år. Vi menar att ett ”storskalighetsnät” där hela kommunen binds samman av cykelbanor bör finnas med i planen.  Om detta inte går i ett kort perspektiv bör i alla fall en avsiktsförklaring att på längre sikt arbeta mot ett sådant cykelbanenät finnas med på ett tydligt sätt.
Det genomförda samrådet gav vid handen att frånvaron av GC-nätverksdiskussion avseende hela kommunen gör det svårt värdera och prioritera vilka delar som skall prioriteras i detalj.
Ett exempel på vad vi menar är Merlännabors önskemål om Separerad GC-vägar, dels norrut mot Biskopskvarn - Handelscentrum och Strängnäs, kombinerat med skolbarnrens förslag att skylta anordna en GC väg från Länna- via Byringeåsen - Länna Bruk - f.d. Byringe Station och ur-gamla Rv55 sträckningen ned mot nuvarande RV 55 med korsning över till befintlig Kalkbrovägen där med anslutning till badplats vid Magsjön.
Sett i ett Områdesstyrelseövergripande perspektiv kommer ovanstående i en annan dager, utgör en del av stomnät som förbinder Strängnäs Stad med Byringe Station som utgör nod även i ett öst-västligt nät vilket redan börjar i Mariefred via Läggesta nyttjar f.d Järnvägssträkningar och fortsätter österut mot Eskilstuna, även söderut via Stålbåga. Detta är bara ett exempel på hur det större är förbundet med det mindre, kommer även att påverka hur planen skall beskriva kommunens policy för hur utmärkning av GC skall ske och marknadsföras, hur bilister (RV55 såväl som vid GC-väg övergång i Läggesta skall upplysa vägtrafikanter om korsande GC)
Cykelvägen mellan Strängnäs och Åker bör förbättras, bl.a. behövs en snutt cykelväg på vänster sida vid sandtagen (Malmby) för att komplettera cykelvägen mellan orterna.
 När det gäller cykelbanorna mellan Åker och Mariefred är det viktigt att gc-vägen från Krutbruket till Sörtorp blir verklighet.
En gc-väg från Åker till Länna via Lindvreten saknas i planen.
En karta bör presenteras av vilken framgår hur GC-stomnätet ser ut med angivande av existerande och planerade sträckningar.
Ovanstående kommuntäckande karta områdesindelas och av områdeskartor skall framgå var område kopplar till omkringliggande område avseende GC vägar och huvudstråk inom respektve område.
Till sist detaljkartor område för område med angivande av befintliga och föreslagna GC.
Förslaget till Cykelplanen redovisar en karta för Åker och ingen för Länna. På kartan som finns i förslaget är det oklart vad som faktiskt finns och vad som är planerat.
Av planen bör framgå var kommunens nuvarande/planerade GC ansluter till omgivande kommuner och policy för sammarbete med omgivande kommuner avseende GC-vägar. (Med omnämnande om pågående project)
Åker - Länna har valt att prioritera avsnitt med uppenbara trafiksslagskollisioner och säkerhet under mörka årstider.
Nuvarande GC – plan berör inte på vilket sätt GC-vägar kan öka kommunens attraktivitet för innevånare, turister och cykelsporten.
Därav förslaget till revidering och att därefter kommunen återremitterar till Områdesstyrelserna beträffande prioriteringar av delsträckor.
Bilagan Handlingsplan 2014-2016 har vi följande synpunkter på.
-Att bygga ny gc-väg från krutbruksspåret till Jordbrovägen utmed Täbyvägen har aldrig varit aktuellt. Krutbruksspåret skall fortsätta på gamla banvallen tills gc-vägen når Jordbrovägen.
-Parkering bhpl Skämbylöt  2015 , vad är detta ?
-Det vi saknar är att där GC-väg korsar bilväger skall skyltning av dessa korsningar göras. Detta för att varna bilister.
Övrigt:
Den 16 april beslöt TFN (§44)att omfördela en del medel som inte kommer att användas under 2014. Bl.a. skall ett antal gc-vägar göras. Det är beklagligt att man inte bifogade detta då Cykelplanen gick ut på remiss de 5 maj.
Ett av de projekten som nu skall göras är gc-väg  Kvarnbergaleden vilken är den önskade gc-vägen från Krutbruket till Sörtorp.

torsdag 12 juni 2014

Områdesstyrelsens möte 2 juni del 2

Kommunövergripande insamling av önskemål gällande inventeringar på det kommunala gatunätet 2015
Områdesstyrelsen Åker-Länna lämnar följande förslag till rubricerade investeringar.
Åkers styckebruk
 Prio 1 Trafiksäkra övergångsställen på Bruksvägen med belysning.  Det enklaste och billigaste sättet att trafiksäkra övergångsställen är att komplettera dessa med belysning. Den erfarenheten har vi fått från det övergångsstället  som har det i Åker. Vi föreslår därför att de andra 9 övergångställena  utmed Bruksvägen och övergångstället på Solbergavägen vid skolan förses med kompletterande belysning.
Prio 2  Nytt övergångsställe vid nya förskolan, som bör placeras där elever och personal i dagsläget går över Hornklintsleden.  Det övergångställe som tidigare fanns här, hamnade i infarten till förskolan, och tags bort, dock ej skyltningen.
Prio 3 Iordningställande av femvägskorsningen vid infarten till Skämbylötområdet.  Här möts fem vägar Skifftesvägen,  Kyrkvägen, infarten från Bruksvägen, Åkerbyvägen och  Byalagsvägen.
Prio 4 Gc-väg längs Lundbyvägen samt p-förbud.  Lundbyvägen från korsningen med Stockenströms väg till Lohes väg förses med gång- cykelväg. Samtidigt införs parkeringsförbud utmed vägen.
Prio 5 Krutbruksspårets gc-vägs fortsättning från Täbyvägen.   Gc-vägen skall följa den gamla banvallen   enligt tidigare överenskommelse och ansluta till befintlig gc-väg utefter Jordbrovägen i höjd med bussvändplan.
Merlänna
Prio 1 Skyltning korsaning Söderlännavägen – Merlännavägen  Det är svårt att uppfatta denna vägkorsning .
Prio 2 Farthinder på Merlännavägen upp mot Klockargårdsvägen och längs Söderlännavägen.  Någon form av farthinder önskas då hastigheten ofta är högre än tillåten.
 Prio 3 Vägen till badet förbättras. Eventuellet ej kommunal väg, men på något sätt bör kommunen kunna bidra till vägens upprustning med hänvisning till badet.
Prio 4 Belysning  gatunätet se över. Generellt  för ökad trafiksäkerhet.  Eventuellt kan behov av belysta övergångställen finnas.
Prio 5 Rosenbergsvägen nyasfalteras

Övriga investeringar ej prioriteringsordnade i Åkers styckebruk
 Belysning Täbyvägen
GC-väg från Åkersvägen till Krutbruksspåret
Åkerbyvägen asfalteras (anvisad gc-väg mellan Skämbylöt och Skämby)
Stockenströms väg förbi Riagården bör fixas till, asfaltering.
GC-vägar från Forsa-Riaområdet, till skolan och idrottsplanen, bör rustas upp.
GC-väg från Riavägen till Stockenströms väg asfalteras.
Asfaltering och belysning på Odlarstigen.
Asfalt och belysning från Skämby förskola till husknuten BRF.
Asfaltering och övertagande av Skiftesvägen.
Underhåll som bör ske utan påpekan från allmänheten i Åkers styckebruk.
Asfaltering och iordningställande av kantstenar m.m. ICA-parkeringen
Potthålen på Skördevägen åtgärdas
Rensa brunnarna och måla i övergångsställena, i synnerhet viktigt vid skolan
Källvägen bör asfalteras och vattnet bör dras om på vägen (vattenläckor).
De båda infarterna till kvarteret Vetet, Skördevägen, dagvattenansamlingar vid regn samt bör asfalteras. ( Anmäl på kommunens felanmälan 2013 och 2014 utan åtgärd)
Potthålen på Skördevägen åtgärdas .
Fråga att behandla i Trafiksäkerhetsrådet
Önskemål om att öppna Hertig Karls väg för trafik. (Trafiksäkerhetsrådet)
Övrigt i Merlänna.
Frågor att behandla i Trafiksäkerhetsrådet
Merlännavägen bör bli huvudled genom byn lämnas. Detta skulle vara mer smidigt än att ha det som nu, med högerregel i hela Merlänna. (Trafiksäkerhetsrådet)
Beslut har fattats om att Klockargårdsvägen skall stängas av vid Sockenstugan för att hindra genomfartstrafik förbi skolan. Detta beslut har inte genomförts. (Trafiksäkerhetsrådet)

lördag 7 juni 2014

Områdesstyrelsens möte 2 juni del 1

  Information om Fördjupning översiktsplan, Åker.

Ordförande berättar om aktiviteterna i samband med Åkers FÖP. Ett sjuttiotal besökare kom till Gallerian i Åker. Det kom inte in så många nya åsikter, utan mest mer synpunkter som redan varit på tapeten under de år FÖP har diskuterats i Åker. Den 18/8 är det en ny träff där markägare, företagare och föreningar bjudits in att diskutera FÖP. Tiden att lämna synpunkter på FÖP har förlängts till den 1/9.

 Kommunalrådsbesöket.

Ordförande meddelar att kommunalrådens besök kommer att ske i augusti. Ordförande ber om förslag på vad de skall se, senast den 18/6 vill han ha in förslagen. Bibbi säger att kommunalråden önskar se på den kommunala verksamheten. OS har mandat att föreslå agenda fritt på denna punkt.

Johan föreslår skolan, som i Åker är aktuell med sin ombyggnad. Lars föreslår att kommunalråden ska besöka Länna. För ett eventuellt kommunalrådsbesök i Länna har Bengt fyra områden han menar bör prioriteras: fritidsgården, skolan, trafikförhållanden och utbyggnadsområden – när Länna skall byggas ut
 

Rapporter

Ordförande berättar att de 13 båtvraken vid Visnarens strand fortfarande inte är åtgärdade. Dock har nu en person på Mark- och exploatering, Anders Glans, nu utsetts att åtgärda frågan. Området vraken ligger på är kommunens, därför har kommunen rätt att avlägsna båtvraken.  (den 3 juni kom skylt upp)

 Övriga frågor

Gräsklippning i Åkers styckebruk
 
En åhörare frågar vem som klipper gräset utefter Bruksvägen? Åhöraren får svaret Trafikverket. En åhörare frågar varför kommunen klipper plätten till vänster om "thaikiosken", som enligt åhöraren bör vara privat mark. Åhöraren frågar sig också varför det inte är klippt på tre år vid infarterna till Skämby gärde. Lars frågar sig varför kommunen inte klipper gräset i början av Forsavägen (närmast torget). Det rör sig om ett tjugotal meter som är oklippt. Ordförande kollar upp gräsmattefrågorna.

Dammarna i Åkers styckebruk  Lars menar att dammarna i centrala Åker ser ut som en lertäkt vid ett tegelbruk. Lars efterlyser kunskap om vad som står i upphandlingsdokumenten bakom. Ordförand säger att frågan om vattenuppsamlingsdammarna är uppe till behandling i Strängnäs och han lovar återkomma i frågan.
 
Parkering vid badet  Conny meddelar att många kör över cykelvägen och parkerar sin bil nere vid badet, istället för längs Forsavägen. Detta bör förhindras, menar han. Per menar att det kan bero på att man inte känner till att det är tillåtet att parkera längs Forsavägen. Ordförande undersöker
 
 
 

måndag 26 maj 2014

Områdesstyrelsens möte 2 juni

Möte startar kl 19.00 i
PRO-lokalen Trevnaden Åkers styckebruk

Vi har att avhandla följande

1. Yttrande över cykelplan för Strängnäs kommun

2. Sammanställning av våra prioriteringar av vilka investeringar som bör ske inom Teknik o   fritidsnämndens budget för gator och dess underhåll 2015.

3. Info om vad som händer med fördjupningen av översiktsplan Åker.

4. Hur blir det med kommunalrådens besök i vår kommundel ?

5. Övrigt

onsdag 14 maj 2014

Områdesstyrelsens möte 5 maj del 1 Riktlinjer bostadsförsörjning

Riktlinjer bostadsförsörjning i Strängnäs kommun.

 Ordförande meddelar att svar på bostadsförsörjningsplanen skall vara inne den 18/5.

Magnus saknar ett mellanboende för äldre i Åkers styckebruk. Han menar att den kommunala marken vid Skämby gärde i anslutning till krutbrukets gamla banvall skulle kunna vara lämplig för detta ändamål .
 
Magnus saknar en långsiktig tillväxtplan för Åker. Han menar att det är viktigt att satsa på nybebyggelse nära den befintliga Åkerskolan för att trygga skolans försörjning med barn. Magnus anser att den befintliga bebyggelsen i dagens Åker skall växa i första hand. Det är feltänkt att satsa stort på nybebyggelse runt Läggesta, säger han.

En åhörare anser att Krutbruket bör släppa sin mark till bostadsbyggande för att ge möjlighet till bebyggelse nära befintlig bebyggelse. Christer meddelar att kommunen för samtal om Krutbrukets mark med ägaren.

Johan säger att Krutbruket behöver en buffertzon till bebyggelsen för sin verksamhet, där såväl skjutande som sprängningar förekommer.

Johan anser också att man bör vara generös vad gäller bygglov för att bygga om befintliga bostäder – göra dem större - för att få rotation på inflyttningen.

Ordförande meddelar att det finns kommunal mark vid bl.a. Täby och Skämby gärde för bostadsbyggande. Någon måste börja bygga, bara.

 

tisdag 6 maj 2014

FÖRDJUPNING ÖVERSIKTPLAN ÅKER


Områdesstyrelsen Åker-Länna  och Plan- och byggnämnden inbjuder till

Samråd av förslag till fördjupning av översiktsplanen för Åker

Uppstart måndag 12 maj – onsdag 14 maj i Lilla gallerian i Åkers styckebruk.

Under eftermiddagarna, kl. 15-18, finns tjänstemän och/eller politiker på plats för att svara på frågor.

Översiktsplanen beskriver kommunens intentioner och viljeinriktningar för den framtida mark- och vattenanvändning kring Åkers styckebruks tätort och området öster om samhället mot Läggesta station. Till planen hör en miljökonsekvensbeskrivning samt en grönplan som beskriver hur invånarnas behov av rekreationsytor bör tillgodoses.

Samrådstiden är från 9 maj till den 1 augusti 2014. Under denna tid finns förslaget tillgängligt vid medborgarkontoret i Strängnäs kommunhus samt i biblioteket i Åkers styckebruk.

På utställningsplatser samt på Strängnäs kommuns hemsidan finns information om hur du kan delge kommunen dina synpunkter på förslaget.

Plan- och byggnämnden och områdestyrelsen vill på detta sätt ge invånare, verksamma samt föreningar och organisationer som är berörda av förslaget tillfälle att yttra sig om förslaget.

Tag tillfället i akt och lämna dina synpunkter – de behövs…

Det går också att lämna synpunkter på Cykelplan för Strängnäs kommun.

fredag 25 april 2014

Områdesstyrelen Åker- Länna möte maj 2014


Måndag  5/5  kl 19.00
Pro-lokalen Trevnaden Åkers styckebruk

Att behandla:
1.  Kommunalrådens besök
2.  Bostadsförsörjningsplan Strängnäs kommun
3. Cykelplan Strängnäs kommun

4.  Kommunövergripande inventering av investeringar gator 2015.
5. Information om Fördjupning Översiktsplan Åker

6. Rapporter
7. Övriga frågor

Väl mött
Christer Ståhl                      Peter Björkman
ordf                                      sekr

fredag 18 april 2014

FÖP ÅKER

Fördjupning av översiktplan Åker.

Plan och byggnämnden beslöt vid möte tisdagen 15 april att sända ut planen på samråd.
Samrådstiden är 9 maj t.o.m 1 augusti 2014.
- fördjupning av översiktsplan Åker
med tillhörande dokument:
- miljökonsekvensbeskrivning
- grönplan
- beskrivning historik och bebyggelseutveckling

Områdesstyrelsen 8/4 del 4


Kommunövergripande insamling av önskemål gällande investeringar i det kommunala gatunätet 2015  (Skall vara inlämnat 20 juni)

Ordf meddelar att Cecilia Huss från stadsmiljöenheten vill ha in synpunkter på vilka gatuinvesteringar vi vill prioritera i Merlänna och Åkers styckebruk .
Under dagens möte vill Ordförande att OS diskuterar gatorna i Merlänna, Åkersgatorna kommer att tas upp  på nästa OS-möte. Ordf. lämnar ordet fritt. 

En åhörare önskar farthinder på Merlännavägen upp mot Klockargårdsvägen, för att få ner hastigheten här. Farthinder längs Söderlännavägen nämns också. 

Ett önskemål om att Merlännavägen bör bli huvudled genom byn lämnas. Detta skulle vara mer smidigt än att ha det som nu, med högerregel i hela Merlänna, anser åhöraren.
 
Beslut har fattats om att Klockargårdsvägen skall stängas av vid Sockenstugan för att hindra genomfartstrafik förbi skolan. Detta beslut och dock inte genomförts och en åhörare vill sätta press på att åtgärden genomförs. Ordförande lovar undersöka saken.

En åhörare säger att vägsamfälligheten i Merlänna (innan vägarna blev kommunala) lät lägga oljegrus på vägarna. Åhöraren menar att det kan vara dags med en nybeläggning med oljegrus.
Rosenbergsvägen bör snyggas till menar ordförande, och får medhåll av åhörarna. Flera röster hörs också om att vägen till badet måste förbättras.  

När det gäller badplatsen föreslår en åhörare avskjutning av kanadagäss. Dessa är en sanitär olägenhet och mycket störande för badgästerna, enligt åhöraren.
En åhörare frågar om belysning hör till gatunätet?  Ja, svarar ordförande.
 
Ordförande meddelar att det är möjligt att skicka in synpunkter till honom angående gatuinvesteringarna tills OS-mötet den 2/6. Det går också att vända sig till biblioteket / medborgarkontoret i Åker med synpunkter.

måndag 14 april 2014

Områdesstyrelsen Åker-Länna Del 3 Bostadsförsörjningsplan


Bostadsförsörjningsplan för Strängnäs kommun.  (yttrandet skall vara inlämnat 19/5)
Ordförande introducerar och ger en bakgrund. Han säger att kommunen räknar med en befolkningsökning om 300 personer årligen i Strängnäs kommun. Detta föranleder att bostadsbyggandet måste öka. En grundtanke i bostadsförsörjningsplanen är, att all nybebyggelse av någon omfattning bör ske i direkt anslutning till redan befintlig bebyggelse. 50 procent av befolkningsökningen bör enligt planen ske i Strängnäs, 30 procent i Mariefred-Läggesta-Åkers styckebruk, 10 procent i Stallarholmen och 10 procent i övriga delar av kommunen (Härad, Länna, Fogdö och andra platser). 
 De närmsta åren kommer ett stort antal bostäder att byggas i Strängnäs och Läggesta, däremot bara ett fåtal i kommundelen Åker-Länna. Byggföretagen väljer att bygga där det går lättast att göra vinst på byggnation och tyvärr är det inte i kommundelen Åker-Länna. Planerna på att bebygga Brobyholm som funnits med i decennier nu saknas i den nya bostadsförsörjnings- planen.
Ordet lämnas därefter fritt. Bo Larsson efterlyser ett trygghetsboende för äldre i Merlänna. Ett mellanboende för dem som inte orkar med att bo i villa, men ändå är relativt friska.
Susanne Källgren frågar om planen innebär att det blir svårare att få bygglov för enskilda lägen i skogen med anledning av planen. Ordförande tror inte det blir svårare för enskilda hus. Däremot får man inte bygga upp en helt ny bystruktur i skogslägen långt från bebyggelse.

Ärendet tas upp igen den 5 maj vid mötet i Åker för att lämna ett yttrande.

fredag 11 april 2014

Områdesstyrelsen tisdag 8 april del 2 Cykelplan


1. Förslag till cykelplan för Strängnäs kommun. (Remisstid 5 maj – 30 juni) 

Christer går kort igenom kvällens dagordning, och berättar om cykelplanen i Strängnäs kommun. Christer konstaterar att det inte finns någon karta över vägar i Merlänna i förslaget till cykelplan och att samhället inte heller nämns i denna. Christer ger så Magnus från områdesstyrelsens ”cykelgrupp” ordet. Magnus berättar att han och Åsa (som utgjort ”Cykelgruppen”) gått ut och frågat hur folk brukar gå sina promenader / ta sina cykelturer för att få vägledning om vilka gång- cykelbanor som bör prioriteras. De har också fotograferat trafiksituationer i Åkers styckebruk och konstaterat att många cykelvägar inte är utmärkta, vilket gör att bilister inte blir förvarnade om att cyklister kan komma ut på vägen. Dessutom har de undersökt skymda korsningar och ”cykelbanesnuttar” där belysning saknas. Magnus menar att kommunens cykelplan saknar att par viktiga saker: dels finns inte turistperspektivet med, dels finns alltför få konkreta planer på att binda ihop kommundelarna med cykelbanor. En för kommundelen viktig cykelbana mellan Merlänna och Strängnäs hör till dem som lyser med sin frånvaro i cykelplanen, säger Magnus. Han avslutar med att meddela att Åkers styckebruk återfinns med sex punkter på cykelplanens åtgärdslista för år 2014-16, bl.a. med gång- cykelvägar  mellan Krutbruksspåret och Granbyvägen samt utmed Täbyvägen.  

Christer säger att det är viktigt att markera behovet i cykelplanen för gång- och cykelvägen mellan Merlänna och Strängnäs, detsamma gäller gång- och cykelväg i åker mellan krutbruket och Sörtorp längs vägen till Läggesta. Detta oavsett om det blir vägverket som kommer att stå bakom cykelbanan. Christer uppmärksammar också ett förslag från Lännaungdomar om en cykelväg till Magsjöbadet. Både Christers påpekanden och ungdomarnas förslag om cykelväg finner Områdesstyrelsens gillande och OS kommer att trycka på i båda ärendena. 

En åhörare frågar varför Merlänna inte finns med i cykelplanen?  Magnus svarar att planen är ett tjänstemannautlåtande och att tjänstemän inte brukar lämna motiveringar i utlåtanden. En åhörare frågar vad OS kan göra åt saken?  Magnus svarar att OS kan ha synpunkter och trycka på i frågan. Han tycker också att det bör finnas en mer långsiktig planering än den treåriga som redovisas i cykelplanen. Magnus tar gärna emot fler konkreta förslag. En åhörare menar att det är oerhört viktigt att få med en avsiktsförklaring om cykelvägen Merlänna – Strängnäs i cykelplanen. Något OS i sin helhet instämmer i.  

Åhöraren presenterar också ett alternativt förslag till sträckning för cykelbanan Merlänna-Strängnäs, längs gamla vägen mot Norrlänna, sedan under 55:an och vidare in mot Strängnäs längs vägar som finns redan idag. Christer säger att Trafikverket eventuellt skulle kunna ordna en tunnel till en sådan cykelväg i samband med att de gör om 55:an till en 2 + 1-väg. 

En åhörare frågar varför det behövs en gång- cykelväg mellan granbyvägen och krutbruksspåret. Magnus svarar att det är fortsättning på trafiken från skolan, barnen får genom denna gång- cykelväg ett ”rakt spår” utan bilar.

 Ärendet återkommer den 5 maj samt den  2 juni för att då kunna sammanställa sypunkterna.

 

onsdag 9 april 2014

Områdesstyrelsen Åker-Länna 8 april del 1


SYNPUNKTER PÅ KOLLEKTIVTRAFIKEN

Ordförande Christer Ståhl (S) redogör för Områdesstyrelsens möjlighet att ställa anspråk på kollektivtrafiken, genom att komma in med synpunkter. Ståhl (S) lämnar så ordet fritt. Synpunkterna redovisas nedan.
1.      Problemet med att så många bussar är skyltade med ”Ej i tjänst”. Dessa borde kunna ordinarie köra turer – när de ändå kör sträckorna. Vi menar att om det finns ett linjeutbud och bussarna ändå går – så finns det inga skäl att inte släppa på passagerare. Att bussar kör ordinarie sträckor med ”ej i tjänst”-skyltar är heller inte miljöeffektivt –  en förklaring till detta fenomen vore det minsta vi kunde få.

2.      Bussarna bör ta upp passagerare på väg in i Åker – något som inte är fallet idag.

3.      Vi  menar att det är omöjligt att åka från Åker till Mariefred på ett tidsmässigt acceptabelt sätt och önskar en direktlinje mellan Åker och Mariefred.

4.      Vi påpekar att bussarna från Åker till Läggesta inte är avpassade för tågens avgångar – och önskar synkronisering av tidtabellen mot tågavgångarna.

5.      Vi önskar att systemet med beställningstrafik läggs ner och ersätts med ordinarie trafik. Detta för att beställningstrafiken inte fungerar.

6.      Bussarna från Länna till Strängnäs inte alls stämmer med tågavgångarna och önskar bättre samordning. Bussen från Länna når regelbundet Strängnäs station fem minuter efter tågavgångarna. Vi önskar redovisning.

7.      Vi  menar att det inte går att åka kollektivt mellan Länna och Strängnäs för att handla. Man måste antingen åka hem till Länna fem minuter efter det att man kommit till Strängnäs, eller så får man vänta till ett par timmar efter stängningsdags innan man kan åka hem. Det saknas en tur på dagen.

8.      Vi önskar fler turer förbi Grundbro med linje 301.

måndag 31 mars 2014

OMRÅDESSTYRELSEN ÅKER-LÄNNA


Tisdagen den 8 april kl 19.00  Sockenstugen Merlänna.

Att behandla:

1.      Yttrande över förslag till cykelplan för Strängnäs kommun

2.     Yttrande över förslag till Bostadsförsörjningsplan för Strängnäs kommun.

3.     Kommunövergripande insamling av önskemål gällande investeringar på det kommunala gatunätet 2015.

4.     Kommunalrådsbesök 2014

5.     Rapporter

6.     Övriga frågor

Punkterna 1,2 och 3 kommer även att behandlas vid Områdesstyrelsens möte den 5 maj i Åkers styckebruk.

Christer Ståhl                                      Peter Björkman

Ordf                                                      Sekr

onsdag 12 mars 2014

Lördag 5 april


Åkersbor

Riaskogen

behöver din hjälp

för att åter bli vårt fina strövområde

Vi som kan samlas bakom Riagården Lördagen 5 april kl. 10.00

Några röjer, många bär!

Ta med grensax, såg och ett glatt humör

 

Områdesstyrelsen            Åkers            

Åker-Länna                    Hembygdsförening

fredag 7 mars 2014

Mötet 3 mars del 1 LOKALA POLITIKER

 Följande politiker boende i Åker och Länna var närvarande:
Tord Tjernström (S), ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt ordförande i socialnämnden
Risto Koskimies (S), ledamot i Nämnden för hållbart samhälle, ersättare i teknik- och fritidsnämnden samt kommunfullmäktige
Torbjörn Johansson (S), ledamot i kommunfullmäktige samt barn- och utbildningsnämnden, esrättare i kommunstyrelsen)
Jan-Erik Andersson (S), ersättare i kulturnämnden
Elin Tjernström (S), ledamot av kommunfullmäktige samt barn- och utbildningsnämnden
Monica Lindell Rylén (S), ledamot i kommunfullmäktige, ordförande för kommunfullmäktiges styrelse, samt ledamot för styrelsen för Strängnäs Bostads AB
Sixten Skullman (M) ledamot av kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och teknik- och fritidsnämnden.
Johan Kjellström (M) ersättare i nämnden för hållbart samhälle.
Sussane Källgren (C) ledamot av nämnden för hållbart samhälle.
Bengt Eriksson (C) ledamot av kulturnämnden.
Christer Ståhl (S) ersätter i kommunfullmäktige och ledamot i plan- och byggnämnden.
Per Wedlin (MFP) ledamot i plan och byggnämnden. (ledamot av områdestyrelsen Åker-Länna men boende i Stallarholmen)


" De lokala politikerna i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnder ställs mot väggen.
 
Christer Ståhl (S) förklarar kort upplägget för kvällen och presenterar de lokala politikerna. Christer ber Annika Gustavsson (S) att fördela ordet och vara moderator för diskussionerna. Inledningsvis låter Annika de närvarande lokala politikerna presentera sig och berätta om sitt politiska engagemang. Tord Tjernström (S) berättar att han varit politiskt aktiv sedan 1986, Johan Kjellström (M) säger att han tror på idén med fritidspolitiker, Susanne Källgren (C) berättar om sitt engagemang för flora och fauna i Åkers bergslag, Monica Lindell-Rylén (S) berättar om konflikten mellan det lokala perspektivet och den kommunala helheten – och om vikten att kunna se till det lokala och helheten samtidigt, Elin Tjernström (S) berättar att hon engagerat sig politiskt sedan hon var 18 år gammal och suttit med i BoU i 12 år, men att hon nu slutar eftersom hon blivit småbarnsförälder och inte har tid att prioritera politiken, Torbjörn Johansson (S) berättar att politiken tar tid och leder till att annat måste väljas bort. Detta betyder att ett brinnande politiskt intresse är viktigt för lokalpolitikern, menar han. Per Wedlin (MFP) berättar om sitt engagemang för allemansrätt och strandskydd. Han menar också att den gemensamma valdagen för riksdags- och kommunalval tagit död på den lokala politiska debatten.

"Hur får ni folk intresserade av lokalpolitiken?"
 
Monica Lindell-Rylén (S) menar att hennes parti brukar synas "på byn" [Åkers styckebruk]. Detta när de står vid ICA för att berätta om sin politik och ta in synpunkter eller när de varje år har ett stånd på Åkersdagen eller när finska föreningen har arrangemang. Även om det inte blir någon jättekö till partiets stånd – så är det viktigt med dessa mötespunkter anser Lindell-Rylén. Skullman (M) säger att alla medlemmar i Moderaterna har möjlighet att gå på gruppmöten och ställa frågor och få reda på allt av vikt som händer i lokalpolitiken. Per Wedlin (MFP) säger att Mariefredspartiet arrangerat tre möten som varit bra besökta. Torbjörn Johansson (S) säger att det är svårt att få med småbarnsföräldrar och invandrare i
lokalpolitiska arbetet. Han påtalar också att antalet äldre bland de politiskt aktiva ökar. I hans nämnd (barn- och utbildningsnämnden) har man tidigarelagt sammanträdena för att lättare kunna få med föräldrar till mindre barn. Per menar att det är fel att fritidspolitikerna får betalt (40 kronor i halvtimmen enligt Per) för att delta på sammanträdena. Det kan bli ett annat driv om det är helt ideellt menar han.

"Det är inte en käft under 60 som sitter här [i publiken]. Går ni politiker ut i skolorna?"
 
Lindell-Rylén (S) svarar att detta mest sker i valtider, delvis för att det kan vara svårt för politiska partier att få tillträde till skolorna annars. Bengt säger att det är ett problem att så få lokalpolitiskt aktiva är yngre. Många är engagerade i enskilda frågor, men få vill gå in i ett partipolitiskt engagemang. Bengt menar att formerna för politiken skulle kunna ändras för att lättare få med ungdomen. Men att ungdomen också bör lära sig formerna för partipolitiskt arbete. Man måste gå "halva vägen var" menar Bengt. Elin Tjernström (S) menar att ungdomar generellt sett inte stannar kvar i Strängnäs kommun. De beger sig ofta till andra orter för att studera eller arbeta och återkommer eventuellt många år senare. Kommunen har alltså svårt att någon längre tid tillgodogöra sig av det engagemang som finns hos t.ex. politiskt engagerade gymnasieungdomar.

"Skolan är sämst i hela landet, varför sänker man skolbudgeten för 2014?"
Torbjörn Johansson (S) säger att det var en väldigt tight för budget för kommunen som helhet år 2014. Han menar att eftersom socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen står för hela 85 procent av kommunens budget, så är det svårt för dessa nämnder att tillåta sig stora ekonomiska satsningar. Han säger också att det är svårt att ta pengar från ekonomiskt sett små nämnder som Kulturnämnden och ge till skolan – eftersom det dels inte ger så mycket pengar, dels för att kulturen också bör få medel för sin verksamhet. Johansson vill heller inte hålla med om att Strängnäs skola är sämst i landet. Betygen för Strängnäseleverna skall t.ex. ha höjts 2013. Han menar också att lärarlönerna i Strängnäs ligger relativt högt.

"Varför finns det ingen kommunal mark för företagare i Åker? Det krävs tre år för att få bygglov för industrier i Åker. Varför?"
Per Wedlin (MFP) svarar att kommunal mark för företagsbruk finns i Solberga, men tyvärr inte i Åkers styckebruk. Sixten Skullman (M) menar att det tyvärr i dagsläget tar 10 år att få bygga industri/företag i Åkers styckebruk. Det tycker Sixten är mycket illa. Dock sitter han i minoriteten och har inte kunnat påverka denna fråga.

"Det tar tid att få svar från kommunen. Återkopplingen är dålig. Vad göra?"
Lindell-Rylén (S) meddelar att det pågår en utredning för att förbättra återkopplingen i kommunen. Kanalen mellan kommunen och medborgarna måste bli enklare och mer lättanvänd, menar hon. Susanne håller med om detta och säger att det här är ett område som kräver "ständiga förbättringar". Bengt Eriksson (C)menar att det är ett problem att viktiga lokala frågor inte tas upp i OS eftersom de centrala nämnderna och styrelserna inte frågar efter vad de lokala styrelserna anser. Sixten säger att det måste finnas möjlighet att kontrollera hur kommunen utför saker "under resans gång". Torbjörn Johansson (S) säger att det är viktigt att skilja på politikernas roll "att bestämma om vad som skall göras" och tjänstemännens roll "att bestämma hur detta skall göras". Annika Gustavsson (S) meddelar att man i kallelselistor och protokoll, tillgängliga på nätet, kan se vad som behandlats i kommunala nämnder och styrelser.

fredag 21 februari 2014

Nästa möte med Områdesstyrelsen Åker-Länna

Områdesstyrelsen Åker-Länna  inbjuder till möte

Måndag 3 mars kl 19.00 i PRO-lokalen trevnaden i Åkers styckebruk

1.    Ställ dina lokala politiker i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och nämnderna mot väggen.
De valda politikerna som är boende inom Åker och Lännas kommundel har bjudits in för att dels visa vilka de är och dels svara på hur de tar till vara just lokala synpunkter.

2.    Övriga frågor

Väl mött

Christer Ståhl                                      Peter  Björkman

Ordf                                                      Sekreterare

lördag 8 februari 2014

Områdesstyrelsen 3 feb del 3

Riaskogen
Ordförande har varit i kontakt med Teknik- och fritidsnämndens ordförande ang svar på Hembygdsföreningens brev i aug 2013. Uppröjningen av stigarna i Riaskogen skulle kunna ordnas om dt blir en mild vinter var svaret.
KOntakt skall tas och är tagen med ansvarig tjänsteman för att tillsammans med Hembygdsföreningen diskutera åtgärder.
En ide kan vara att OS och Hembygdsföreningen arrangerar en arbetsdag under ledning av kommunens kunniga personal. OS och åhörarna är positiva till att ställa upp. Christer och Pehr Bengtsson från hembygdsföreningen går vidare i ärendet.

torsdag 6 februari 2014

Områdesstyrelsens möte 3 feb del 2


2. Belysning gång- och cykelväg, banvallen Åkers styckebruk  

Ordförande lämnar ordet fritt. En åhörare inleder med att önska vanliga traditionella lyktstolpar. Bibbi menar att det räcker med de låga pollarna. Magnus håller med Bibbi. Sven-Åke menar att de höga stolparna är snyggare. En åhörare menar att risken för vandalisering är större med de låga pollarna och får mothugg av en annan åhörare som menar att det går att idka skadegörelse på traditionella lyktstolpar också.En omröstning hålls med handuppräckning där de församlade (såväl Områdesstyrelse som åhörare) får delta. En övervägande majoritet röstar för den höga belysningen och en klar minoritet för de låga pollarna.  

Ordförande lanserar ett förslag om att ha låga pollare på en del av sträckan och höga på resten.  Men detta förslag vinner inte gehör.  

Per menar att det ingenstans på förhand meddelats att alla närvarande skall få delta i omröstningar och frågar sig om beslutet är korrekt. Ordförande svarar att OS inte har några befogenheter att fatta beslut som inte rör OS självt.  Ordförande menar också att OS verksamhet är oberoende av den regelbok som övriga kommunala nämnder och styrelser lyder under. Därmed, menar han, bör alla närvarande medborgare automatiskt kunna vara röstberättigade - inte bara ledamöterna i Områdesstyrelsen. 

Ordförande håller sedan en omröstning med handuppräckning där bara de närvarande områdesstyrelseledamöterna får delta. Också här blir det en klar majoritet för de höga stolparna. Ingen votering begärs.  

Åkers områdesstyrelse rekommenderar den för stolpuppsättningen ansvarige Hans Axelsson att fortsätta sätta upp de höga stolpar som man hittills satt upp.

Områdesstyrelsemöte 3 feb del 1


1.  Information om vad hemtjänst är, vilka utförare som finns samt hur trygghetslarm fungerar.

 

Hemtjänstsamordnare Barbro Ernald berättar om principerna för val av hemtjänstutförare. Några punkter:

Man har som brukare rätt att säga upp sin hemtjänst när som helst och byta utförare. Detta utan att behöva ange något skäl.

  • Kommunen har det grundläggande ansvaret för hemtjänsten och har alltid möjlighet att ta över som utförare.
  • De privata utförarna har möjlighet att sätta en maxgräns för hur många brukare de klarar av att ta emot.
  • Strängnäs kommun får inte erbjuda de avgiftsbelagda tilläggstjänster som de andra utförarna får utföra.
Biståndshandläggare Kerstin Hillerström svarar på frågor. En åhörare frågar om Hillerström har kontroll på att utförarna har tillräckligt med personal för att utföra de tjänster de tar på sig. Hillerström säger att hon förutsätter att utförarna har de resurser de behöver för att åta sig de brukare de tar på sig. Det sker regelbundna inspektioner av verksamheterna, bl.a. av hemtjänstsamordnare Barbro Ernald.

Representanter för Gripsholms hemassistans, Hemmablick, Hemstjänstsdoktorn och Strängnäs kommun berättar om sin verksamhet. Åhörarna ges möjlighet att gå runt i lokalen och samtala med de olika utförarna.