Följande politiker boende i Åker och Länna var närvarande:
Tord Tjernström (S), ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt ordförande i socialnämnden Risto Koskimies (S), ledamot i Nämnden för hållbart samhälle, ersättare i teknik- och fritidsnämnden samt kommunfullmäktige
Torbjörn Johansson (S), ledamot i kommunfullmäktige samt barn- och utbildningsnämnden, esrättare i kommunstyrelsen)
Jan-Erik Andersson (S), ersättare i kulturnämnden
Elin Tjernström (S), ledamot av kommunfullmäktige samt barn- och utbildningsnämnden
Monica Lindell Rylén (S), ledamot i kommunfullmäktige, ordförande för kommunfullmäktiges styrelse, samt ledamot för styrelsen för Strängnäs Bostads AB Sixten Skullman (M) ledamot av kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och teknik- och fritidsnämnden.
Johan Kjellström (M) ersättare i nämnden för hållbart samhälle.
Sussane Källgren (C) ledamot av nämnden för hållbart samhälle.
Bengt Eriksson (C) ledamot av kulturnämnden.
Christer Ståhl (S) ersätter i kommunfullmäktige och ledamot i plan- och byggnämnden.
Per Wedlin (MFP) ledamot i plan och byggnämnden. (ledamot av områdestyrelsen Åker-Länna men boende i Stallarholmen)
" De lokala politikerna i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnder ställs mot väggen.
Christer Ståhl (S) förklarar kort upplägget för kvällen och presenterar de lokala politikerna. Christer ber Annika Gustavsson (S) att fördela ordet och vara moderator för diskussionerna. Inledningsvis låter Annika de närvarande lokala politikerna presentera sig och berätta om sitt politiska engagemang. Tord Tjernström (S) berättar att han varit politiskt aktiv sedan 1986, Johan Kjellström (M) säger att han tror på idén med fritidspolitiker, Susanne Källgren (C) berättar om sitt engagemang för flora och fauna i Åkers bergslag, Monica Lindell-Rylén (S) berättar om konflikten mellan det lokala perspektivet och den kommunala helheten – och om vikten att kunna se till det lokala och helheten samtidigt, Elin Tjernström (S) berättar att hon engagerat sig politiskt sedan hon var 18 år gammal och suttit med i BoU i 12 år, men att hon nu slutar eftersom hon blivit småbarnsförälder och inte har tid att prioritera politiken, Torbjörn Johansson (S) berättar att politiken tar tid och leder till att annat måste väljas bort. Detta betyder att ett brinnande politiskt intresse är viktigt för lokalpolitikern, menar han. Per Wedlin (MFP) berättar om sitt engagemang för allemansrätt och strandskydd. Han menar också att den gemensamma valdagen för riksdags- och kommunalval tagit död på den lokala politiska debatten.
"Hur får ni folk intresserade av lokalpolitiken?"
Monica Lindell-Rylén (S) menar att hennes parti brukar synas "på byn" [Åkers styckebruk]. Detta när de står vid ICA för att berätta om sin politik och ta in synpunkter eller när de varje år har ett stånd på Åkersdagen eller när finska föreningen har arrangemang. Även om det inte blir någon jättekö till partiets stånd – så är det viktigt med dessa mötespunkter anser Lindell-Rylén. Skullman (M) säger att alla medlemmar i Moderaterna har möjlighet att gå på gruppmöten och ställa frågor och få reda på allt av vikt som händer i lokalpolitiken. Per Wedlin (MFP) säger att Mariefredspartiet arrangerat tre möten som varit bra besökta. Torbjörn Johansson (S) säger att det är svårt att få med småbarnsföräldrar och invandrare i
lokalpolitiska arbetet. Han påtalar också att antalet äldre bland de politiskt aktiva ökar. I hans nämnd (barn- och utbildningsnämnden) har man tidigarelagt sammanträdena för att lättare kunna få med föräldrar till mindre barn. Per menar att det är fel att fritidspolitikerna får betalt (40 kronor i halvtimmen enligt Per) för att delta på sammanträdena. Det kan bli ett annat driv om det är helt ideellt menar han.
"Det är inte en käft under 60 som sitter här [i publiken]. Går ni politiker ut i skolorna?"
Lindell-Rylén (S) svarar att detta mest sker i valtider, delvis för att det kan vara svårt för politiska partier att få tillträde till skolorna annars. Bengt säger att det är ett problem att så få lokalpolitiskt aktiva är yngre. Många är engagerade i enskilda frågor, men få vill gå in i ett partipolitiskt engagemang. Bengt menar att formerna för politiken skulle kunna ändras för att lättare få med ungdomen. Men att ungdomen också bör lära sig formerna för partipolitiskt arbete. Man måste gå "halva vägen var" menar Bengt. Elin Tjernström (S) menar att ungdomar generellt sett inte stannar kvar i Strängnäs kommun. De beger sig ofta till andra orter för att studera eller arbeta och återkommer eventuellt många år senare. Kommunen har alltså svårt att någon längre tid tillgodogöra sig av det engagemang som finns hos t.ex. politiskt engagerade gymnasieungdomar.
"Skolan är sämst i hela landet, varför sänker man skolbudgeten för 2014?"
Torbjörn Johansson (S) säger att det var en väldigt tight för budget för kommunen som helhet år 2014. Han menar att eftersom socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen står för hela 85 procent av kommunens budget, så är det svårt för dessa nämnder att tillåta sig stora ekonomiska satsningar. Han säger också att det är svårt att ta pengar från ekonomiskt sett små nämnder som Kulturnämnden och ge till skolan – eftersom det dels inte ger så mycket pengar, dels för att kulturen också bör få medel för sin verksamhet. Johansson vill heller inte hålla med om att Strängnäs skola är sämst i landet. Betygen för Strängnäseleverna skall t.ex. ha höjts 2013. Han menar också att lärarlönerna i Strängnäs ligger relativt högt.
"Varför finns det ingen kommunal mark för företagare i Åker? Det krävs tre år för att få bygglov för industrier i Åker. Varför?"
Per Wedlin (MFP) svarar att kommunal mark för företagsbruk finns i Solberga, men tyvärr inte i Åkers styckebruk. Sixten Skullman (M) menar att det tyvärr i dagsläget tar 10 år att få bygga industri/företag i Åkers styckebruk. Det tycker Sixten är mycket illa. Dock sitter han i minoriteten och har inte kunnat påverka denna fråga.
"Det tar tid att få svar från kommunen. Återkopplingen är dålig. Vad göra?"
Lindell-Rylén (S) meddelar att det pågår en utredning för att förbättra återkopplingen i kommunen. Kanalen mellan kommunen och medborgarna måste bli enklare och mer lättanvänd, menar hon. Susanne håller med om detta och säger att det här är ett område som kräver "ständiga förbättringar". Bengt Eriksson (C)menar att det är ett problem att viktiga lokala frågor inte tas upp i OS eftersom de centrala nämnderna och styrelserna inte frågar efter vad de lokala styrelserna anser. Sixten säger att det måste finnas möjlighet att kontrollera hur kommunen utför saker "under resans gång". Torbjörn Johansson (S) säger att det är viktigt att skilja på politikernas roll "att bestämma om vad som skall göras" och tjänstemännens roll "att bestämma hur detta skall göras". Annika Gustavsson (S) meddelar att man i kallelselistor och protokoll, tillgängliga på nätet, kan se vad som behandlats i kommunala nämnder och styrelser.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar