Forsa såg. Information, rapporter och diskussion.
Anledningen till att denna punkt togs upp på dagordningen är det bygglovsärende, som just nu behandlas, beträffande förändrad verksamhet på viss del av den fastighet (Forsåker) som ägarna till sågen köpt.
Boende i forsaområdet, Per Wedlin och Nils Danielsson, inleder med att redovisa sin syn på Forsa såg. De visar bilder och kommenterar utvecklingen på sågen historiskt och fram till idag. De anser att bullret från sågen är allvarligt störande. En utbyggnation av sågen hindrar en eventuell väg från Forsa ut mot motorvägen.
Peter Gyllengahm, som driver sågen (Forsa Timber AB) informerar om sin syn på ärendet. Han har fått godkänt vad gäller buller av myndigheterna. Han redovisar att det i dagsläget är 35 anställda på sågen, varav en handfull är nyanställda. På senare tid har 170 miljoner investerats i sågen och Gyllengahm anser att sågen fyller en viktig funktion.
Frågan om hur man ser på det bygglov som är aktuellt kom i bakgrunden för en disskusion om ljudnivåer generellt i Åker och naturligtvis i det aktuella fallet.
Ja, tyvärr kom diskussionen om sågens lokalisering och utvidgning på Forsåker i bakgrunden. Jag vill ändå kommentera bullerfrågan en gång till här.
SvaraRaderaBullergränserna har beslutats av Länsstyrelsen. Kommunen är bara tillsynsmyndighet. Bl a skall företaget i miljörapporterna redovisa vilka åtgärder och nyinstallationer som gjorts för att sänka bullret ner mot 40 dB nattetid. Det är den norm som gäller för nyetablerad verksamhet. Bullret låg under den gränsen 2008 efter det att den gamla pannan ersattes. 2009 ökade bullret igen då gamla torkar trimmats upp och en ny tillkommit. Det anmärkningsvärda är att företaget uppfattar att de från att ha uppfyllt målvärdet 40 dB nattetid anser sig ha ett utrymme att öka emissionen.
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningens roll i bullerfrågan är att lämna remissynpunkter på företagets miljökonsekvensbeskrivning och miljöansökan. MRN ansåg i sin remiss omkring år 2000 att bullernormen för nyetablerad verksamhet skulle gälla. Sandåsa överklagade och begärde att normen för befintlig verksamhet skulle gälla. Dessa innebär 45 dB nattetid. Efter behandling i Miljödomstolen och senare Miljööverdomstolen fastställdes de slutliga villkoren. De kan betraktas som en kompromiss i och med att företaget fick rätt att tillämpa den gamla normen under en övergångsperiod.
Företaget har fått sin kontrollplan godkänd av MRN enligt vilken bullermätningar skall göras på anmodan av kommunen. Någon sådan har dock aldrig begärts av MRN och det har heller inte gjorts någon riktig sådan i bostadsområdet bortsett från en ögonblicksmätning omkring år 2000.
De bullerkarteringar som gjorts baserade på närfältsmätning innehåller många potentiella felkällor. I den första som gjordes hade den då största bullerkällan - den gamla pannan - utlämnats. Den gav ett tillskott av ca 11 dB. Det är således ett ganska avsevärt fel. Detta rättades till i samband med ett besök av mig och Nils Danielsson 2005. Bullerkarteringarna har utförts av konsultföretaget WSP. Detta fel och uttalanden som gjordes av konsulten vid vårt besök gav anledning till fler ifrågasättanden.
Sandåsas buller skall mätas enligt Naturvårdverkets norm. Det framgår av kontrollplanen. Den föreskriver att bullret skall mätas i området om inte bakgrundsnivån gör det svårt, t ex biltrafik eller andra industrier. Normen föreskriver att om bakgrundsnivån är lägre än 10 dB så kan den försummas. Är bakgrundsnivån mellan 3 och 10 dB under den som genereras av anläggningen så kan dess inverkan på resultatet beräknas.
Det finns idag mätstationer och teknik som automatiskt tar hänsyn och räknar bort bakgrundsljud som blåst, biltrafik etc. För ca 80 000 kr kan en sådan placeras ut i bostadsområdet och läggas ut på nätet. Det är alltså billigt för Sandåsa att för sig själv och de närboende förvissa sig om vilken emission anläggningen ger. Varför gör de inte detta?