fredag 25 april 2014

Områdesstyrelen Åker- Länna möte maj 2014


Måndag  5/5  kl 19.00
Pro-lokalen Trevnaden Åkers styckebruk

Att behandla:
1.  Kommunalrådens besök
2.  Bostadsförsörjningsplan Strängnäs kommun
3. Cykelplan Strängnäs kommun

4.  Kommunövergripande inventering av investeringar gator 2015.
5. Information om Fördjupning Översiktsplan Åker

6. Rapporter
7. Övriga frågor

Väl mött
Christer Ståhl                      Peter Björkman
ordf                                      sekr

fredag 18 april 2014

FÖP ÅKER

Fördjupning av översiktplan Åker.

Plan och byggnämnden beslöt vid möte tisdagen 15 april att sända ut planen på samråd.
Samrådstiden är 9 maj t.o.m 1 augusti 2014.
- fördjupning av översiktsplan Åker
med tillhörande dokument:
- miljökonsekvensbeskrivning
- grönplan
- beskrivning historik och bebyggelseutveckling

Områdesstyrelsen 8/4 del 4


Kommunövergripande insamling av önskemål gällande investeringar i det kommunala gatunätet 2015  (Skall vara inlämnat 20 juni)

Ordf meddelar att Cecilia Huss från stadsmiljöenheten vill ha in synpunkter på vilka gatuinvesteringar vi vill prioritera i Merlänna och Åkers styckebruk .
Under dagens möte vill Ordförande att OS diskuterar gatorna i Merlänna, Åkersgatorna kommer att tas upp  på nästa OS-möte. Ordf. lämnar ordet fritt. 

En åhörare önskar farthinder på Merlännavägen upp mot Klockargårdsvägen, för att få ner hastigheten här. Farthinder längs Söderlännavägen nämns också. 

Ett önskemål om att Merlännavägen bör bli huvudled genom byn lämnas. Detta skulle vara mer smidigt än att ha det som nu, med högerregel i hela Merlänna, anser åhöraren.
 
Beslut har fattats om att Klockargårdsvägen skall stängas av vid Sockenstugan för att hindra genomfartstrafik förbi skolan. Detta beslut och dock inte genomförts och en åhörare vill sätta press på att åtgärden genomförs. Ordförande lovar undersöka saken.

En åhörare säger att vägsamfälligheten i Merlänna (innan vägarna blev kommunala) lät lägga oljegrus på vägarna. Åhöraren menar att det kan vara dags med en nybeläggning med oljegrus.
Rosenbergsvägen bör snyggas till menar ordförande, och får medhåll av åhörarna. Flera röster hörs också om att vägen till badet måste förbättras.  

När det gäller badplatsen föreslår en åhörare avskjutning av kanadagäss. Dessa är en sanitär olägenhet och mycket störande för badgästerna, enligt åhöraren.
En åhörare frågar om belysning hör till gatunätet?  Ja, svarar ordförande.
 
Ordförande meddelar att det är möjligt att skicka in synpunkter till honom angående gatuinvesteringarna tills OS-mötet den 2/6. Det går också att vända sig till biblioteket / medborgarkontoret i Åker med synpunkter.

måndag 14 april 2014

Områdesstyrelsen Åker-Länna Del 3 Bostadsförsörjningsplan


Bostadsförsörjningsplan för Strängnäs kommun.  (yttrandet skall vara inlämnat 19/5)
Ordförande introducerar och ger en bakgrund. Han säger att kommunen räknar med en befolkningsökning om 300 personer årligen i Strängnäs kommun. Detta föranleder att bostadsbyggandet måste öka. En grundtanke i bostadsförsörjningsplanen är, att all nybebyggelse av någon omfattning bör ske i direkt anslutning till redan befintlig bebyggelse. 50 procent av befolkningsökningen bör enligt planen ske i Strängnäs, 30 procent i Mariefred-Läggesta-Åkers styckebruk, 10 procent i Stallarholmen och 10 procent i övriga delar av kommunen (Härad, Länna, Fogdö och andra platser). 
 De närmsta åren kommer ett stort antal bostäder att byggas i Strängnäs och Läggesta, däremot bara ett fåtal i kommundelen Åker-Länna. Byggföretagen väljer att bygga där det går lättast att göra vinst på byggnation och tyvärr är det inte i kommundelen Åker-Länna. Planerna på att bebygga Brobyholm som funnits med i decennier nu saknas i den nya bostadsförsörjnings- planen.
Ordet lämnas därefter fritt. Bo Larsson efterlyser ett trygghetsboende för äldre i Merlänna. Ett mellanboende för dem som inte orkar med att bo i villa, men ändå är relativt friska.
Susanne Källgren frågar om planen innebär att det blir svårare att få bygglov för enskilda lägen i skogen med anledning av planen. Ordförande tror inte det blir svårare för enskilda hus. Däremot får man inte bygga upp en helt ny bystruktur i skogslägen långt från bebyggelse.

Ärendet tas upp igen den 5 maj vid mötet i Åker för att lämna ett yttrande.

fredag 11 april 2014

Områdesstyrelsen tisdag 8 april del 2 Cykelplan


1. Förslag till cykelplan för Strängnäs kommun. (Remisstid 5 maj – 30 juni) 

Christer går kort igenom kvällens dagordning, och berättar om cykelplanen i Strängnäs kommun. Christer konstaterar att det inte finns någon karta över vägar i Merlänna i förslaget till cykelplan och att samhället inte heller nämns i denna. Christer ger så Magnus från områdesstyrelsens ”cykelgrupp” ordet. Magnus berättar att han och Åsa (som utgjort ”Cykelgruppen”) gått ut och frågat hur folk brukar gå sina promenader / ta sina cykelturer för att få vägledning om vilka gång- cykelbanor som bör prioriteras. De har också fotograferat trafiksituationer i Åkers styckebruk och konstaterat att många cykelvägar inte är utmärkta, vilket gör att bilister inte blir förvarnade om att cyklister kan komma ut på vägen. Dessutom har de undersökt skymda korsningar och ”cykelbanesnuttar” där belysning saknas. Magnus menar att kommunens cykelplan saknar att par viktiga saker: dels finns inte turistperspektivet med, dels finns alltför få konkreta planer på att binda ihop kommundelarna med cykelbanor. En för kommundelen viktig cykelbana mellan Merlänna och Strängnäs hör till dem som lyser med sin frånvaro i cykelplanen, säger Magnus. Han avslutar med att meddela att Åkers styckebruk återfinns med sex punkter på cykelplanens åtgärdslista för år 2014-16, bl.a. med gång- cykelvägar  mellan Krutbruksspåret och Granbyvägen samt utmed Täbyvägen.  

Christer säger att det är viktigt att markera behovet i cykelplanen för gång- och cykelvägen mellan Merlänna och Strängnäs, detsamma gäller gång- och cykelväg i åker mellan krutbruket och Sörtorp längs vägen till Läggesta. Detta oavsett om det blir vägverket som kommer att stå bakom cykelbanan. Christer uppmärksammar också ett förslag från Lännaungdomar om en cykelväg till Magsjöbadet. Både Christers påpekanden och ungdomarnas förslag om cykelväg finner Områdesstyrelsens gillande och OS kommer att trycka på i båda ärendena. 

En åhörare frågar varför Merlänna inte finns med i cykelplanen?  Magnus svarar att planen är ett tjänstemannautlåtande och att tjänstemän inte brukar lämna motiveringar i utlåtanden. En åhörare frågar vad OS kan göra åt saken?  Magnus svarar att OS kan ha synpunkter och trycka på i frågan. Han tycker också att det bör finnas en mer långsiktig planering än den treåriga som redovisas i cykelplanen. Magnus tar gärna emot fler konkreta förslag. En åhörare menar att det är oerhört viktigt att få med en avsiktsförklaring om cykelvägen Merlänna – Strängnäs i cykelplanen. Något OS i sin helhet instämmer i.  

Åhöraren presenterar också ett alternativt förslag till sträckning för cykelbanan Merlänna-Strängnäs, längs gamla vägen mot Norrlänna, sedan under 55:an och vidare in mot Strängnäs längs vägar som finns redan idag. Christer säger att Trafikverket eventuellt skulle kunna ordna en tunnel till en sådan cykelväg i samband med att de gör om 55:an till en 2 + 1-väg. 

En åhörare frågar varför det behövs en gång- cykelväg mellan granbyvägen och krutbruksspåret. Magnus svarar att det är fortsättning på trafiken från skolan, barnen får genom denna gång- cykelväg ett ”rakt spår” utan bilar.

 Ärendet återkommer den 5 maj samt den  2 juni för att då kunna sammanställa sypunkterna.

 

onsdag 9 april 2014

Områdesstyrelsen Åker-Länna 8 april del 1


SYNPUNKTER PÅ KOLLEKTIVTRAFIKEN

Ordförande Christer Ståhl (S) redogör för Områdesstyrelsens möjlighet att ställa anspråk på kollektivtrafiken, genom att komma in med synpunkter. Ståhl (S) lämnar så ordet fritt. Synpunkterna redovisas nedan.
1.      Problemet med att så många bussar är skyltade med ”Ej i tjänst”. Dessa borde kunna ordinarie köra turer – när de ändå kör sträckorna. Vi menar att om det finns ett linjeutbud och bussarna ändå går – så finns det inga skäl att inte släppa på passagerare. Att bussar kör ordinarie sträckor med ”ej i tjänst”-skyltar är heller inte miljöeffektivt –  en förklaring till detta fenomen vore det minsta vi kunde få.

2.      Bussarna bör ta upp passagerare på väg in i Åker – något som inte är fallet idag.

3.      Vi  menar att det är omöjligt att åka från Åker till Mariefred på ett tidsmässigt acceptabelt sätt och önskar en direktlinje mellan Åker och Mariefred.

4.      Vi påpekar att bussarna från Åker till Läggesta inte är avpassade för tågens avgångar – och önskar synkronisering av tidtabellen mot tågavgångarna.

5.      Vi önskar att systemet med beställningstrafik läggs ner och ersätts med ordinarie trafik. Detta för att beställningstrafiken inte fungerar.

6.      Bussarna från Länna till Strängnäs inte alls stämmer med tågavgångarna och önskar bättre samordning. Bussen från Länna når regelbundet Strängnäs station fem minuter efter tågavgångarna. Vi önskar redovisning.

7.      Vi  menar att det inte går att åka kollektivt mellan Länna och Strängnäs för att handla. Man måste antingen åka hem till Länna fem minuter efter det att man kommit till Strängnäs, eller så får man vänta till ett par timmar efter stängningsdags innan man kan åka hem. Det saknas en tur på dagen.

8.      Vi önskar fler turer förbi Grundbro med linje 301.