1. Tema teknik- och fritidsnämnden.
1a. Vilka är teknik- och fritidsnämndens ansvarsområden?
Christer frågar vilka områden de närvarande anser teknik- och fritidsnämnden vara ansvarig för. Gatuunderhåll, säkerhet, trafik, bad, grönytor, lekplatser, skolor och parker nämns.
Ordföranden i teknik- och fritidsnämnden, Marianne Andersson, lägger till områden som de närvarande missat att nämna: hamnar, IT-biten, intern service i kommunen (som tryckeriet), kommunens fordon, räddningstjänsten, och mat (kommunens tillagningskök). Dock har Teknik- och fritidsnämnden inget ansvar för skolfrågor som någon i publiken föreslog (om man inte räknar trafiksituationen runt skolorna).
Andersson nämner också att teknik- och fritidsnämnden ansvarar för vatten och avlopp i kommunen, även om SEVAB är utförare. Avfallsplan och renhållningsordning ansvarar alltså teknik- och fritidsnämnden för. När det gäller gator är det de kommunala gatorna som TFN ansvarar för.
Marianne Andersson påtalar att åtgärderna vad gäller dagvattenbrunnarna i Åker är en extraordinär åtgärd där beslut tagits direkt av kommunstyrelsen, och inte av teknik- och fritidsnämnden
1b. Hur prioriteras ärenden? Kan OS påverka nämndens beslut?
Marianne Andersson menar att det är värdefullt för teknik- och fritidsnämnden att få synpunkter från Områdesstyrelsen. Redan på våren 2013 äskade nämnden medel för 2014 och det definitiva budgetbeskedet kommer i december. Redan nu står det dock klart att nämnden inte fått de medel de äskat. Andersson meddelar att nämnden läser protokollen från Områdesstyrelsen och fortlöpande kan se behoven i Åker. Hon menar också att det är positivt om teknik- och fritidsnämnden får Åker-Lännas önskelista för lokala prioriteringar vad gäller nämndens ansvarsområden. Då kan dessa prioriteringar vägas in i samband med nämndens budgetarbetet.
1c Frågor från Åker-Lännastyrelsen och åhörarna till teknik- och fritidsnämndens ordörande Marianne Andersson.
En åhörare frågar hur lekplatserna i Åker kontrolleras. Marianne Andersson klargör att dessa kollas årligen. Dock bara avseende säkerheten, inte om huruvida det växer ogräs på lekplatserna. Åhöraren rapporterar tistlar och ogräs på lekplatsen mellan Slåttervägen och gamla järnvägsspåret, dessutom är rutschkanan trasig. Åhöraren uppmanas att ringa och rapportera detta.
Boende i Åker har via ordf föreslag om att man koncentrerar alla resurser i Åkers styckebruk till en stor, centralt belägen lekplats, istället för att ha många små kommunala och fastighetsbolagsägda lekplatser. Detta skulle betyda att Åkersborna inte skulle behöva åka till den stora lekplatsen i Strängnäs för att få sitt lystmäte tillfredsställt vad gäller lekresurser. Christer meddelar att han skall undersöka möjligheterna till en stor, central lekplats i Åker.
En åhörare frågar varför teknik- och fritidsnämnden inte sa ja till hundrastgårdar i Åker. Marianne Andersson menar att skälet till nejet i nämnden är att Strängnäs kommun består av små orter där det är förhållandevis lätt att komma ut i naturen för att rasta sina hundar. Nämnden menar att kommunen har viktigare saker att prioritera.
En åhörare tar upp att det fortfarande inte finns hundlatriner vid veterinärsboden samt att locken sitter löst på de hundlatriner som finns. Detta bör åtgärdas snarast.
En åhörare upplyser om att flera lampor är ur funktion på lyktstoplar i Åker. Marianne Andersson konstaterar att Vattenfall bara ronderar en gång i månaden.
Åhöraren uppmanas att felanmäla detta via kommunens hemsida eller per telefon. Personalen hinner inte se alla trasiga lampor menar Andersson. Åhöraren konstaerar att det mellan gamla järnvägen och Hornklintsleden har det varit svart i fyra veckor trots att åhöraren ringt kommunen om att ordna fungerande lampor.
Per frågar om läget förbättrats vad gäller bottnen vid badplatsen vid Forsavägen. Marianne Andersson menar att markägarna i grunden är positiva till förbättringar vad gäller bottnen vid badplatsen. Så snart en lösning nåtts i förhandlingarna med kommunen, som också innefattar andra marker, bör bottnen kunna åtgärdas menar Andersson. En åhörare frågar: "Vem tar ansvar om någon gör illa sig" avseende den osanerade sjöbottnen. Frågan får inget svar, mer än att det tills vidare finns ett fungerande kommunalt bad vid Talludde, som man kan använda.
Per frågar om hur belysningen längs med Forsavägen skall se ut och om Områdesstyrelsen kan få tycka till om vilka lampor som skall användas? Andersson meddelar att det skall bli en grusad promenad - gruset läggs under 2014 - utmed Forsavägen till sågen, inklusive fyra lyktstolpar på den första biten. Marianne Andersson menar att lamporna eventuellt redan kan vara upphandlade. Men Andersson skall se om det finns möjlighet för områdesstyrelsen att titta på en skiss avseende belysningen.
En åhörare frågar om man har skyldig att plocka upp hästars avföring, när man rider på allmänna vägar. Svaret från Marianne Andersson är ett självklart "ja".
Johan frågar om brandstationen i Åker. Andersson svarar att den skall finnas kvar tills vidare. Man skall "docka på" en modul för att få bättre omklädningsrum till brandstationen.
Johan frågar hur OS kan hjälpa till bättre med prioriteringar vad gäller frågor som rör Åker-Länna i teknik- och fritidsnämnden. Andersson svarar att detta kan ske genom att ta upp frågorna i områdesstyrelsen eller genom att Christer tar med sig frågorna direkt till teknik- och servicekontoret samt till kommundelsberedningen.
Johan meddelar att han fortfarande saknar ett målat övergångsställe vid skolan. Han meddelar att han skall anmäla detta.
Frågan om höjning av hastighetsgränserna i Åker från 30 till 40, på de sträckor som inte är nära skolor kommer upp. OS har fattat beslut i frågan redan för ett par år sedan, men ingen omskyltning har verkställts. Marianne Andersson säger att teknik- och frtidsnämnden har en minimal personalstyrka och att det kan ta tid. Omskyltning rör sig om en byråkratisk process där bl.a. trafikingenjör och trafikverket är inblandade, konstaterar Andersson. Denna är tyvärr svår att påskynda, menar hon.
En åhörare frågar om snöröjningen. Vem bestämmer när det är dags att åka ut och ploga? Åhöraren tycker att det åkts ut och plogats i onödan under senaste vintern. Marianne Andersson meddelar att det är den jourhavande tjänstemannen som åker runt på nätterna och kollar upp vad som behöver plogas. Entreprenörerna kan alltså inte själva avgöra när det är dags att åka ut och ploga, konstaterar Andersson. Gång- och cykelvägar är prioriterade, avslutar Andersson.
En åhörare frågar varför inte teknik- och fritidsnämnden klipper gräset i Åker och särskilt på Skämby gärde? Marianne Andersson säger att gräset på Skämby gärde inte skall klippas. Om det tidigare har klippts beror det på att det klippts för mycket gräs i Åker. Frågan om varför kommunen slutat slå dikeskanter kommer upp. Andersson svarar att det beror på teknik- och fritidsnämndens underskott 2013 och att man på grund av detta dragit ner på gräsklippningen från och med juni månad.
Eric tar upp gräsytan mellan idrottsplatsen och Riagården. Här slår kommunen gräset en gång om året och låter detta sedan ligga kvar. Sedan klipper villaägarna själva gräset för att slippa maskrosor.
Christer meddelar att infarten till nya förskolan är mitt i ett övergångsställe vid Hornklintsleden. Detta måste ändras till den 18/10 då den nya förskolan invigs, menar Christer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar