Närvarande 12 ledamöter från Områdesstyrelsen samt 38 åhörare.
Särskilt inbjudna Barbro Ernald
(LOV-samordnare), Catarina Asplund (projektledare Strängnäs kommun) och fem
representanter från fyra olika hemstjänstutförare.
Man kan välja om utförare hur många gånger som helst. Vill man bli av med en utförare dröjer det dock 14 dagar innan en ny kan börja.
Om en utförare inte vill fortsätta med sin verksamhet är de ändå ålagda att driva verksamheten ytterligare tre månader.
Alla utförare har ansvarsförsäkring om skador uppkommer hos den som tar emot hemtjänsten. Varje utförare har sin egen bilpark och den kommunala hemtjänsten har sin i Mariefred. De anställda på den kommunala hemtjänsten utgår varje arbetsdag från Mariefred.
Man kan ha den kommunala hemtjänsten som huvudutförare och beställa in extratjänster från privata utförare – en lista på företag som utför sådan tilläggstjänster är på gång.
En åhörare frågar om man som äldre får äta på den kommunala Åkerskolan. Något klart svar på detta får åhöraren inte, men ett par röster gör gällande att eftersom såväl föräldrar som bibliotekarier får äta på skolan, bör även äldre ha denna möjlighet. (se tidigare inlägg på denna blogg med svaret)
2. Christer S presenterar höstens musikevenemang på biblioteket, närmast Janne Höijer torsdagen den 5/9 och sedan Dra en banjo 10/10.
3. Projektledaren Catarina Asplund pratar om det pågående arbetet att ta fram en strukturplan för äldreomsorgen i Strängnäs kommun. Hon konstaterar att Strängnäs ”äldreäldre” – äldre som fyllt 85 år - ökar i antal de närmaste åren. Dessa behöver mycket vård och omsorg. Detta kräver mycket i det arbete som tar riktning mot 2025 års äldreomsorg.
Catarina har genomfört workshops med politiker och tjänstemän för att få fram de grundläggande riktlinjerna. Några saker som kommit fram är att det behövs många olika sorters boendeformer (idag är det få som har möjlighet att bo i mellanformer, som inte är vanlig lägenhet/villa och ej heller renodlat äldreboende), gemensamma samlingsplatser, liksom mat, motion, meningsfullhet och trygghet. En viktig fråga att ta ställning till är vad som konkret skall avses vara ”skälig levnadsnivå”, menar Catarina.
Åhörare i PRO-lokalen önskar fler boenden i ”mellanformer” som inte är renodlade äldreboenden samt önskar fler hissar i Åkers hyreshus. En åhörare påtalar bristen på hänsyn till Sveriges språkliga minoriteter i strukturplanen, inte minst saknar åhöraren fokus på de äldre finskspråkiga och deras rättigheter.
Catarina avslutar med att meddela att hon nu i höst fortsätter sitt arbete om äldreomsorgens struktur, tillsammans med referensgrupper där bl.a. äldreomsorgens ledning, landstinget och pensions- och anhörigföreningar deltar. Arbetet skall vara klart i december och då kan Catarina avlägga rapport. Något som Christer ser fram emot att läsa och delge OS.
4. Per W, frågar om Forsavägen, om några mer exakta ritningar på vad som skall göras finns. Det gör det inte säger Christer. Christer säger att badplatsens botten inte har gjorts i ordning pga. konflikter mellan markägarna och kommunen. Ännu har inte förhandlingarna mellan intressenterna resulterat i några resultat.
5. Leif H. frågar hur det gått med hundlatrinerna han föreslagit. Christer lovar att kolla upp det.
6. En åhörare frågar vad som hänt med den planerade cykelvägen mellan krutbruket och Läggesta. Christer meddelar att det inte hänt något, men att frågan bör tas upp i mötet med trafikverket som Strängnäs kommun skall ha i januari 2014.
7. En åhörare menar att gräset bör slås i Åkers styckebruk. Christer säger att det är en perfekt fråga att ta med kommunalråden när de kommer till Åker den 17/9 (Gallerian).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar