onsdag 17 april 2013

OS-möte 9 april del 3

Vägledningsdiskussion: Medborgardialog i Länna Ordförande Christer Ståhl (S) inleder med att säga några ord om anledningen till att ta upp en vägledningsdiskussion. Ståhl (S) menar att Områdesstyrelsen inte lyckats arbeta med Lännafrågorna på ett sätt som känns tillfredsställande.

Han ställer sig frågan om OS skall fortsätta ha vart tredje möte i Länna eller inte?

Ståhl (S) släpper så debatten fri. Några nedslag i den nedan.

Bo Larsson (S) menar att det finns två tunga frågor för Lännaborna. Den ena är skolan och den andra är trafikpolitiken. Han menar också att det är svårt att få Lännaborna att agera - också när det gäller den egna skolan.

En åhörare anser att det bör vara ett eget råd i Länna, eftersom Länna inte har något att göra med Åker. Åhöraren kritiserar också att Lännaborna skall behöva åka till Åker för att rösta i den förestående kommunala folkomröstningen.

En åhörare menar att den yngre generationen i Länna inte nås av OS.

Åhöraren menar att ett sätt för OS att komma ut till yngre medborgare i Länna är att genom att fortlöpande posta information om OS arbete på Länna byalags Facebooksida. Byalaget har många yngre driftiga medlemmar, menar åhöraren.

Sven-Åker Högkvist (-) pläderar för vikten att bibehålla ett OS med både Åker och Lännabor, inte minst för man lär sig mycket om varandras respektive problem. Att ha en ren Åkerstyrelse skulle bli väl inskränkt, menar han.

Eine Pekkala (S) föreslår att Lännaledamöterna i OS kan ha en arbetsgrupp om Lännafrågor. Bo Larsson (S) menar att de två Lännaledamöterna förvisso kan träffas, men att frågorna är förhållandevis få i Länna – skolan, kommunikationerna, cykelbana till Strängnäs.

En åhörare talar om att det är av vikt att ha OS-möten i Länna, annars finns risken att Länna "drunknar helt i Åker".

En åhörare tar upp frågan om Länna borde vara en del av Strängnäs OS istället för att hänga ihop med Åker. En fråga som har diskuterats. Christer Ståhl (S) menar att en sammanslagning av Länna och Strängnäs för tillfället faller på att det inte finns något OS i Strängnäs.

Vägledningsdiskussion: OS medborgardialog Ståhl släpper diskussionen fri , efter att grafiskt med ett diagram ha visat antal ledamöter respektive åhörare som besökt Områdesstyrelses möten från 2011 och framåt. Antalet åhörare når i de flesta fall inte över 20. Nedan redovisas några inlägg i debatten som följde.

En åhörare undrar om det gjorts någon undersökning på huruvida medborgarna känner till vad Områdesstyrelsen är för något – något som skulle vara informativt. Åhöraren frågar sig hur man når yngre generationer och menar att medelåldern är ganska hög bland dem som går på OS möten

Susanne Källgren (C) anför att det kan vara svårt att hinna gå på OS möten för en stressad småbarnsförälder.

Magnus Elinder (FP) talar om vikten av fler uppsökande möten.

Bengt Eriksson (C) frågar sig hur man skall få folk att känna att det är värdefullt att säga sin åsikt på Områdesstyrelsens möten. Han lämnar frågan öppen, eftersom han inte har några riktigt bra svar.

Susanne Källgren (C) menar att man bör skapa ett behov av att engagera sig i OS. Detta bl.a. genom att ta upp OS-ärenden på Facebook, Twitter och i skolan.

Bibbi von Schéele (M) menar att Områdesstyrelsen har som uppgift att fånga upp vad medborgarna tycker – och att dess roll inte är beslutande på något sätt.

Conny Bergkvist (S) menar att det måste hända något – konkreta resultat av OS arbete - för att fler människor skall kunna engageras i arbetet.

Bo Larsson (S) önskar information om OS utdelat till alla hushåll i området. OS får inte bli ett halvanonymt sällskap, menar han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar