fredag 26 april 2013

Nästa möte den 6 maj


Områdesstyrelsen Åker-Länna

Måndag  6 maj  kl 19.00
PRO-lokalen Trevnaden Åkers styckebruk.

      1.     Vägledningsdiskussion.
Hur skall områdesstyrelsen nå de boende.
(En fortsättning på den diskussion som vi startade förra möte i Länna. Detta blir
i form av en lite workshop där bl.a. ett informationsmaterial skall tas fram)

2.     Kommunalrådsbesöket 2013
      (Skall enligt förutsättninggarna genomföras under perioden vecka 19 till
      vecka 25, under en dag.)

3.     Rapporter från arbetsgrupper m.m.
     (Skolgruppen har haft ett möte i Länna.  I övrigt ser vi fram möt svar
      på de frågeställningar som lämnats in till kommundelsberedningen om
     badet vi Forsavägen, cykelplan och den fördjupade översiktsplan)

4.     Övriga frågor

onsdag 17 april 2013

OS-möte 9 april del 3

Vägledningsdiskussion: Medborgardialog i Länna Ordförande Christer Ståhl (S) inleder med att säga några ord om anledningen till att ta upp en vägledningsdiskussion. Ståhl (S) menar att Områdesstyrelsen inte lyckats arbeta med Lännafrågorna på ett sätt som känns tillfredsställande.

Han ställer sig frågan om OS skall fortsätta ha vart tredje möte i Länna eller inte?

Ståhl (S) släpper så debatten fri. Några nedslag i den nedan.

Bo Larsson (S) menar att det finns två tunga frågor för Lännaborna. Den ena är skolan och den andra är trafikpolitiken. Han menar också att det är svårt att få Lännaborna att agera - också när det gäller den egna skolan.

En åhörare anser att det bör vara ett eget råd i Länna, eftersom Länna inte har något att göra med Åker. Åhöraren kritiserar också att Lännaborna skall behöva åka till Åker för att rösta i den förestående kommunala folkomröstningen.

En åhörare menar att den yngre generationen i Länna inte nås av OS.

Åhöraren menar att ett sätt för OS att komma ut till yngre medborgare i Länna är att genom att fortlöpande posta information om OS arbete på Länna byalags Facebooksida. Byalaget har många yngre driftiga medlemmar, menar åhöraren.

Sven-Åker Högkvist (-) pläderar för vikten att bibehålla ett OS med både Åker och Lännabor, inte minst för man lär sig mycket om varandras respektive problem. Att ha en ren Åkerstyrelse skulle bli väl inskränkt, menar han.

Eine Pekkala (S) föreslår att Lännaledamöterna i OS kan ha en arbetsgrupp om Lännafrågor. Bo Larsson (S) menar att de två Lännaledamöterna förvisso kan träffas, men att frågorna är förhållandevis få i Länna – skolan, kommunikationerna, cykelbana till Strängnäs.

En åhörare talar om att det är av vikt att ha OS-möten i Länna, annars finns risken att Länna "drunknar helt i Åker".

En åhörare tar upp frågan om Länna borde vara en del av Strängnäs OS istället för att hänga ihop med Åker. En fråga som har diskuterats. Christer Ståhl (S) menar att en sammanslagning av Länna och Strängnäs för tillfället faller på att det inte finns något OS i Strängnäs.

Vägledningsdiskussion: OS medborgardialog Ståhl släpper diskussionen fri , efter att grafiskt med ett diagram ha visat antal ledamöter respektive åhörare som besökt Områdesstyrelses möten från 2011 och framåt. Antalet åhörare når i de flesta fall inte över 20. Nedan redovisas några inlägg i debatten som följde.

En åhörare undrar om det gjorts någon undersökning på huruvida medborgarna känner till vad Områdesstyrelsen är för något – något som skulle vara informativt. Åhöraren frågar sig hur man når yngre generationer och menar att medelåldern är ganska hög bland dem som går på OS möten

Susanne Källgren (C) anför att det kan vara svårt att hinna gå på OS möten för en stressad småbarnsförälder.

Magnus Elinder (FP) talar om vikten av fler uppsökande möten.

Bengt Eriksson (C) frågar sig hur man skall få folk att känna att det är värdefullt att säga sin åsikt på Områdesstyrelsens möten. Han lämnar frågan öppen, eftersom han inte har några riktigt bra svar.

Susanne Källgren (C) menar att man bör skapa ett behov av att engagera sig i OS. Detta bl.a. genom att ta upp OS-ärenden på Facebook, Twitter och i skolan.

Bibbi von Schéele (M) menar att Områdesstyrelsen har som uppgift att fånga upp vad medborgarna tycker – och att dess roll inte är beslutande på något sätt.

Conny Bergkvist (S) menar att det måste hända något – konkreta resultat av OS arbete - för att fler människor skall kunna engageras i arbetet.

Bo Larsson (S) önskar information om OS utdelat till alla hushåll i området. OS får inte bli ett halvanonymt sällskap, menar han.

OS-möte 9 april del 2

Synpunkter på kollektivtrafiken
Ordförande Christer Ståhl (S) redogör för Områdesstyrelsens möjlighet att ställa anspråk på kollektivtrafiken, genom att komma in med synpunkter. Ståhl (S) lämnar så ordet fritt. Synpunkterna redovisas nedan.

Leif Hansson (S) tar upp problemet med att så många bussar är skyltade med "Ej i trafik". Dessa borde kunna ordinarie köra turer – när de ändå kör sträckorna. Magnus Elinder (FP) menar att om det finns ett linjeutbud och bussarna ändå går – så finns det inga skäl att inte släppa på passagerare. Att bussar kör ordinarie sträckor med "ej i trafik"-skyltar är heller inte miljöeffektivt – menar Elinder.

Bussarna bör enligt Elinder (FP) ta upp passagerare på väg in i Åker – något som inte är fallet idag.

Susanne Källgren (C) menar att det är omöjligt att åka från Åker till Mariefred på ett tidsmässigt acceptabelt sätt och önskar en direktlinje mellan Åker och Mariefred.

Magnus Elinder (FP) meddelar att bussarna från Åker till Läggesta inte är avpassade för tågens avgångar – och önskar synkronisering av tidtabellen mot tågavgångarna.

Magnus Elinder (FP) önskar att systemet med beställningstrafik läggs ner och ersätts med ordinarie trafik. Detta för att beställningstrafiken inte fungerar.

En åhörare menar att bussarna från Länna till Strängnäs inte alls stämmer med tågavgångarna och önskar bättre samordning. Bussen från Länna når regelbundet Strängnäs station fem minuter efter tågavgångarna.

En åhörare menar att det inte går att åka kollektivt mellan Länna och Strängnäs för att handla. På lördagar måste man antingen åka hem till Länna fem minuter efter det att man kommit till Strängnäs, eller så får man vänta till ett par timmar efter stängningsdags innan man kan åka hem. Åhöraren önskar bättre tidtabell på sträckan.

En åhörare önskar att buss 841 får en utökad sträckning i Södertälje. Den bör angöra alla hållplatser vid Scania och inte bara en som idag.

Susanne Källgren (C) önskar fler turer förbi Grundbro med linje 301.

OS-möte 9 april del 1

Sommaraktiviteter i Åker-Länna
Agneta Klingberg , rektor för musikskolan och medlem av kulturkontorets ledningsgrupp, berättar om att man kommer att arrangera sex musikkvällar i Engelska parken (Åkers styckebruk) under juli och augusti denna sommar.

Dessa program är för vuxna. För barn arrangeras en hårdrockskonsert med

Tore and the no smokers , i samband med en fotbollsskola. Arrangemangen har fri entré. Vad gäller Länna kan ett arrangemang i Länna kyrka vara aktuellt.

Ismo Railisson, intendent på Multeum och liksom Klingberg medlem av kulturkontorets ledningsgrupp berättar om att det tidigare mest varit enstaka kulturarrangemang i Åker-Länna. Nu vill man från kulturkontoret satsa på kontinuerliga program - i kommundelarna precis som i centralorten. Planeringen inför hösten har redan börjat och Ismo Railisson efterlyser samarbete med lokala aktörer och vill ha in önskemål om vad som efterlyses vad gäller kultur: författarkvällar, graffiti, idrott & kultur eller annat?

Sven-Åke Högkvist (-) frågar om vilka som är ansvariga för arrangemangen. Klingberg svarar att det är kulturgruppens ledningsgrupp som ansvarar. Och att det är till dem man kan vända sig angående programverksamheten.

Leif Hansson (S) frågar sig om Engelska parken är i tillräckligt bra skick för att hysa musikkvällar. Klingberg lovar att undersöka lokalerna.

Susanne Källgren (C) anser att det är viktigt att ha lokala förmågor på musikkvällarna. Hon lyfter speciellt fram rockabillymusiken, som är viktig i Åkers styckebruk. Källgren lovar att kolla med sina kontakter och se om det finns några ungdomar / vuxna som skulle kunna spela. Källgren (C) anser att det är viktigt att det inte blir någon ålderssegregation utan att såväl unga som äldre band kan delta