torsdag 9 februari 2012

Mötet den 6 februari 2012

Busshållplatser i Länna.
Ordförande Christer Ståhl (S) inleder med en presentation (med fotografier) av de sex busshållplatserna i Länna, som de ser ut idag. Därefter redogör Cecilia Huss (Trafikingenjör Strängnäs kommun) för ett förslag på trafiksäkerhetsförbättringar som det finns ekonomiska medel till. Den viktigaste åtgärden i förslaget är en dubbel stopphållplats vid Länna kyrka. Dessutom skall väntytor ordnas. Dessa skall anläggas i ena riktningen vid Öråsens och Annebergs busshållplatser. Två hållplatser skall dras in, den vid Rosenbergsvägen och den vid Frälsegården. Tanken är att dessa skall ersättas med den nya dubbla stopphållplatsen vid Länna kyrka.
Diskussion följer. En åhörare anser att det blir långt att gå för vissa till den nya busshållplatsen. Han framhåller speciellt de äldres problem att gå längre sträckor. Huss menar att busshållplatserna kommer att ligga på reglementsmässigt avstånd från de boende. Ett problem som lyfts fram av många är belysningen som saknas. Det krävs att Merlännaborna skall kunna gå säkert och på upplysta vägar till bussen, utan att behöva använda Merlännavägen. Bland annat måste belysning ordnas på en idag mörklagd gång- och cykelväg.
Synpunkter gällande busshållplatserna i Länna kan skickas till christer.stahl@strangnas.se eller cecilia.huss@strangnas.se. Senast den 20 februari vill de ha in synpunkerna.

Yttrande över Blåplanen för Strängnäs kommun
Områdesstyrelsen Åker-Länna beslutar att tillstyrka Blåplanen. Inga invändningar anmäls avseende Blåplanen.

Vägen till Lindvreten
Lars Erik Johansson från Bruksområdets vägförening redogör för planerna vad gäller ny väg till Lindvreten. I planerna ingår att flytta Bergavägen till den gamla banvallen. Den nya vägen bör stå klar under 2012, eller senast 2013 enligt Johansson.
Johansson berör också den nya bussvändplanen i Åkers styckebruk, där bruksområdets vägförening också är inblandad. Bussvändplatsen är det tänkt skall ligga strax söder om gamla stationshuset.

Familjecentral i östra kjommundelarna
Christer Ståhl (S) meddelar att det inte blir någon Familjecentral i Mariefred. Familjecentralen skulle också betjänat Mariefred, Stallarholmen och Åker. Bibbi von Schéele (M) vill att OS fortsätter bevaka ärendet eftersom behovet finns, även om det inte rymdes inom budget denna gång.

Hundrastplats
Christer Ståhl (S) har kollat upp att det inte finns någon skyldighet från kommunens sida att anlägga hundrastplatser. Dock har flera kommuner gjort det ändå, bl.a. Mölndals och Heby kommuner. Bo Sjöberg (medborgaren som initierat förslaget om hundrastplaster) berättar att det vore önskvärt med större inhägnade rastplatser för hundar, särskilt eftersom koppeltvånget gör att det annars är svårt att tillse hundarnas behov av lek. Han föreslår ändan på Hornklintsleden som plats för rastgården. Platsen uppfyller kriterierna på sluttande och dränerad mark och det finns plats med en 150 gånger 150 meter stor rastplats här . Sjöberg menar att den största driftkostnaden som skulle drabba kommunen, sedan man inhängnat området med ett 150 centimeter högt stängsel är kostnaden för gräsklippning.
Diskussion följer där olika åsikter lyfts fram, bl.a. menar Åsa Molin (M) att det är en utmärkt idé, medan Bo Larsson (S) menar att en hundrastplats inte är ett prioriterat kommunalt område. Ståhl (S) avslutar diskussionen med att konstatera att Områdesstyrelsen med vissa reservationer i huvudsak ser positivt på en hundrastgård.

Banvallen i Åker
Christer Ståhl (S) meddelar att banvallen nu är kommunal mark. Ännu finns inga säkra planer för banvallen. Banvallen i Åker anses som ett ”strategiskt viktigt” i Strängnäs kommun och det kan enligt Ståhl (S) redan till sommaren 2012 finnas en provisorisk väg på banvallen.

Strategidagar i Västerås
Christer Ståhl (S) rapporterar från en tvådagars strategikonferens som ägde rum i slutet av januari i Västerås. På konferensen deltog alla Strängnäs kommuns kommunalråd, presidiemedlemmar och kontorschefer , samt kommunalråd från Västerås, Eskilstuna och Enköpings kommuner. Konferensens fokus låg på Strängnäs kommuns framtid: år 2030.
Christer Ståhl berättar att Strängnäs kommun, enligt en prognos, kan komma att ha 70.000 invånare år 2030, varav 9.900 i Åker-Länna. Frågan är hur vi skall möta framtiden i Strängnäs kommun och i Åker-Länna. Ett intressant faktum är att Strängnäs växt i åldrarna 65+, medan antalet invånare i övriga åldersgrupper legat konstant. Områdesstyrelsen kommer att få i uppgift att arbeta med ”Strängnäs 2030-projektet” – från Åker-Lännas horisont.

Möte om trafiksituationen runt Forsavägen 19/1.
Christer Ståhl (S) berättar om det öppna mötet med anledning av trafiksituationen vid Forsavägen och angränsande vägar. Ett bra möte med ett 40-tal närvarande. Ståhl (S) fick i uppdrag att kolla upp trafikhindren på Forsavägen. Något han gjorde tillsammans med kommunens trafikingenjör Cecilia Huss. Hon meddelade att hindren har maxeffekt som de står nu och att ingen ytterligare åtgärd är nödvändig. Vad gäller kurvan Råckstavägen –Forsavägen konstaterar Ståhl att fatighetsägaren måste klippa ner häcken, för att trafiksäkerheten skall kunna garanteras.
Ett nytt möte om Forsa blir aktuellt när planerna för området (badplats, banvall med mera) tagit konkret form.

Gång- och cykelvägar
En åhörare förespråkar belyst gång- och cykelväg på sträckan Husknuten/Klövern – Tomaten. Detsamma förespråkar åhöraren också vad gäller Odlarstigen.

Spolning is på fotbollsplan vid Skämby
En åhörare yrkar på att fotbollsplanen vid Skämby skall spolas till sportlovet.
Bo Larsson meddelade att spolning vid skolan i Länna sker på privat initiativ.

SEVAB och översvämningar
En åhörare har efterlyst uppgifter angående kapacitetstryck vid översvämningar från SEVAB. SEVAB har dock inte svarat. Christer Ståhl (S) undersöker frågan.

Tjälen och översvämningar
Bibbi von Schéele (M) påtalar att tjälen nu är djup i Åkers styckebruk. Finns beredskap för översvämningar, när tjälen tinar upp?

Trafikverket och trafiksignaler på Bruksvägen.
Bibbi von Schéele (M) meddelar att trafikverket nu fått en begäran om blinkande trafiksignaler vid Bruksvägen.

Till frågan om Länna och Åker
Per Wedlin (MFP) tar upp frågan om hur Lännabor ser på att hänga ihop med Åker i en kommundel. En diskussion om förhållandet mellan Åker och Länna – historiskt och idag följer. Sammanfattningvis: Åker är inte huvudorten för Lännaborna, det är Strängnäs. Det har funnits en rivalitet mellan Åker och Länna, historiskt sett. Det är viktigt att se till att Länna har en stark representation i Områdesstyrelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar