onsdag 12 maj 2010

Kommundesrådet 11 maj 2010 del 1

Medborgarförslag om folkomröstning om att Åker och Mariefred skall bilda egen kommun.
KDR har fått tillfälle att yttra sig över ett medborgarförslag om ovanstående. Det märkliga är att detta lämnats till kommunfullmäktige av en person som ej bor i varken Åker eller Mariefred.
Det blev ingen lång disskusion utan vi beslöt att föreslå KF att avslå medborgarförslaget.

Pumpstation för fjärrvärme på gång-och cykelvägen invid sågen.
KDR fick ta del av ansökan om strandskyddsdispens och bygglv för en ny pumpstation för fjärrvärme. Den kommer att hamna på befintlig GC-väg, som därför skall dras om. Då stationen förutsätts att inte bidra med ytterligare ljud från området och att GC-vägen dras om innan byggnationen påbörjas så har KDR inga invändningar.
Byggnationen är endel i arbetet med att förse Mariefred med fjärrvärme framställd på ett miljömässigt sätt (fliseldning i sågen) istället för olja som idag används i Mariefred. Detta ligger alltså helt i linje med intetionerna för uthållig kommun.

2 kommentarer:

  1. Detta har KDRAKER missuppfattat lite.

    Projektet går ut på att förbinda kraftvärmeverket i Strängnäs och P10-pannan där med näten i Åker och Mariefred. En ledning skall dras Strängnäs-Åker-Mariefred. Den sistnämnda sträckningen är tänkt att göras först för att kunna avveckla de provisoriska värmepannorna i Mariefred.

    Den största vinsten med projektet är att kunna utnyttja kraftvärmeverket fullt ut. Kraftvärmeverket är avsevärt mycket miljövänligare, koldioxidsmartare och energieffektivare än värmepannor som den vid P10 och Sandåsas i Forsa. Det beror på att ett kraftvärmeverk också ger el. Som uppvärmningssystem så ger kombinationen el- och fjärrvärmeproduktion upp mot ca 2,5 gånger mer energi ur bränslet om elen sedan värmer husen med värmepump.

    Kraftvärmeverket kan idag inte utnyttjas fullt ut, bl a pga nedläggningen av DSM, men också pga att det inte finns avsättning för värmeproduktionen under sommarhalvåret om man vill producera maximalt med el. Värmen måste då kylas bort. Genom att förbinda Åker och Mariefred så går det att producera mer el och samtidigt få betalt för värmen. Det är det som är den största fördelen med projektet ur ett tekniskt och miljömässigt perspektiv.

    Sevabs värmeproduktion med olja var bara 3% 2008, så någon oljeersättning har inte projektet med att göra. Se http://www.sevab.com/atlas/file.php?id=3517

    Sandåsa är underleverantör av värme till Sevab enligt ett särskilt avtal. Om Sevab lyckas väl med sin fjärrvärmeförsäljning i Mariefred kommer den värmeproduktionen att fortsatt behövas vintertid. Men i första hand kommer Sevab att producera värmen på mest ekonomiska sätt – i sitt eget kraftvärmeverk.

    Per Wedlin

    SvaraRadera
  2. Bilder på ledningssträckning och mer utförlig information finns nu på http://www.akerutveckling.se/2010/05/24/fjarrvarmeledning-fran-strangnas-till-aker-och-mariefred/

    SvaraRadera