onsdag 30 december 2009

Naturisbanor

Är vi bortglömda i Åker igen ????


Naturisbana upplogad och spolad på Öster i Mariefred


Naturisbana upplogad och spolad i Västerviken i Strängnäs, lär finnas på ytterligare två platser.


Vi är inte emot att det ordnas möjligheter till att barnen för åka skridskor under andra förhållande än träning för hockey.


Det vi vänder oss emot är att trots löften (den 10/11 på kommundelsrådet) om spolning av naturisbana vid Skämby, om vädret tillåter, så bryr sig inte kontoret om detta.


Hur det är i andra kommundelar har vi inte haft tid att kolla.

Möte 20 jan och 8 dec

Extra möten (Workshops) den 20 jan och den 8 dec 2009 om fördjupning av översiktsplan Åker-Länna.
Vid det första mötet som arrangerades den 20 janauri var kommundersrådets ledamöter, politiker från Länna, presidierna i Kommunstyrelsen, Plan- och byggnämnden samt Teknik- och fritidsnämnden inbjudna och några ytterligare politiker. Det blev en liten annorlunda uppstart av en fördjupning av översiktsplan än vad som skett tidigare. Inget färdigt material presenterades utan meningen var att alla närvarandeskulle med hjälp av post-it-lappar på en karta över Åker-Länna fästa sina synpunkter om vad som var bra, mindre bra eller rent av dåligt. Hur man vill att olika områden skall utvecklas. Detta sammställdes sedan på kontoret och finns nu som en del av underlaget för när ett förslag till fördjupning tas fram.
Den 8 december genomfördes en liknande workshop, då med företagare och markägare i Åker.
Detta material finns nu sammanställt. Det skall särskilt framföras att detta upplevdes mycket positivt av deltagarna. Vi får en chans att påverka innan något förslag tas fram.

Nästa möte/workshop är planerad att hållas i Länna för företagare, markägare, föreningar och allmänheten i början av februari. Det praktiska kommer att skötas av arbetsgruppen från KDR Åker. Brev kommer att skickas till företag, föreningar och markägare, affichering på anslagstavlor i Länna för allmänheten.

Det sista tillfället genomförs för föreningar och allmänheten i Åker i början av mars om planeringen håller. Därefter torde förvaltningen ha ett fulllödigt underlag att ta fram ett förslag på fördjupning av översiktsplan för Åker-Länna.

Vår förhoppning är då att Jens Person/KS släpper till några kronor så att detta arbete skulle kunna färdigställas....

Decembermötet den 7

Bildningschef Lillemor Bylund medverkade.
85 åhörare varav ungefär hälften var ungdomar.

Lillemor Bylund informerade planerna på att tillfälligt flytt in en förskoleavdelning i fritidsgården, från årsskiftet. Detta medan en ny förskola skall byggas i Åker. Det verade komma som en överraskning att barnkullarna i Åker ökar genom den generationsväxling som uppstår då äldre säljer sina hus och yngre familjer flyttar in.

En lång diskusion följer, där många medborgare gör sig hörda, såväl ungdomar som äldre.

På förslag av Lillemor bildas en arbetsgrupp bestående av gårdsföreståndare, rektor och ungdomar, för att ta fram ett nytt förslag och titta på de id´eer som framlagts under mötet. (detta visade sig sedan vara ett spel mer för gallerierna).

Det förslag som lades fram vid mötet kom ett par dagar senare att totalsågas av en samverkansgrupp inom skolan, utan att allvarligt fundera över vart ungdomarna skall ta vägen.

Kommundelsrådet i Åker anser att fritidsgårdens verksamhet skall fortsätta så att ungdomarna ej behöver flytta runt. Byggnaden är trots allt arkitektritad som ungdomsgård. Trots att man för två år sedan tvingades släppa till halva gården till en förskoleavdelning då i väntan på att en ny förskola skulle byggas i åker.


Nu har då sista kvällen på Fritidsgården i Åker genomförts (måndag 21/12). Det man funderar över är vart ungdomarna framöver skall samlas på kvällarna.Enligt det förslag som ansvarig person lagt skall det ställas iordning i kapprummet på skolan, men där har inget skett så det blir väl till att hänga ute på byn. Ärendet är väldigt illa skött av de ansvariga tjänstemännen.Eftersom det inte är någon lagstadgad verksamhet så verkar det som man fullständigt struntar i effekterna av sitt handlande.Att sedan skylla på behovet av förskoleplatser är helt fel. Detta har varit känt sedan länge och bör ha åtgärdats långt tidigare, men snålheten bedrog nog visheten..

Novembermötet den 10

Ordf i TFN Marianne Andersson och chef ToF kontoret Lazlo Nemedi medverkade.

Sandviksbadet som det såg ut den 1 nov 2009, nu lovade Lazlo Nemedi att det till våren skulle röjas från vass och fyllas på med sand.

Under mötet informerades om och diskuterades följande Åkersangelägenheter. Badhuset, bowlinghallen, friluftsbaden, lekplatser, fotbollsplaner, belysning el-ljusspår, isbanor, det nya arbetssättet för parkförvaltningen, ved till vindskydd/rastplatser sörmlandsleden, sportcentrum och gatu-underhåll.

Så många konkreta beked kunde det inte ges men bl.a. lovades att allén vid skämby skall återplanteras när pengar finns ???

Badhuset kommer att minska på personalen och därmed måste det stängas en kväll till i veckan. Detta är också sådant beslut som vi, eller medborgarna i Åker, inte på något vis fått vara med och tycka till om. Yterligare en neddragning i Åker !!!!

Beträffande gatuunderhåller meddelade Andersson att det är T&F-nämnden som bestämmer. Kommundelsrådet anser att det vore bra med tätare dialog och mer information i förväg om vilka vägar som skall åtgärdas och när. Det är trots allt vi som bor i Åker som har kännedom om alla "potthål" m.m.

Beträffande spolning av isbana vid skämby skulle detta ske när vädret tillåter. (Idag 30/12 har vi redan under flera veckor haft bra väder för is, men inget har skett. Mig veterligt har det spolats på tre ställen i strängnäs tätort och minst ett i Mariefred. Åter blir vi åsidosatta)

Förskola av fritidsgård På detta möte väcktes för första gången frågan om fritidsgåren och förskola. Eftersom vi inte fått veta något beslöts att ta upp frågan nästa gång och under tiden söka så mycket information som möjligt.

Oktobermötet den 13

Privat distriktsköterska i Åker
Marianne Wilander informerade om sina planer på att starta en privat distriktsköterskemottagning i Åker. KDR ställde sig positiva till hennes ideér och önskade henne lycka till. Idag (30/12) finns mottagningen i Lilla Gallerian. Det vi nu hoppas på är att det kommer att fungera bra .
Yttrande Tema vindkraft - utställning
Tidigare under året hade vi yttrat oss om samråd för ovanstående. Då inget nytt tillkommit så hade kommundelsrådet inget att errinra.
Fördjupning av översiktplan
Beslöts att vi skall genomföra ett antal möten (Workshops) liknande det som i våras gjordes med politiker. EN arbetsgrupp utsågs att jobba vidare med frågan och komma med förslag i november.
Övrigt
Åkersbadet drabbbas av nedskärningar. Detta hade vi fått veta bakvägen. Borde inte förvaltningen rådfrågat/informerat rådet inna några sådana här ideér läggs fram.

Septembermöte den 8

Fördjupning av översiktsplan Åker - Länna.

Arbetet med fördjupning av översiktsplan lagts på is tillsvidare. Detta finner vi i rådet inte vara bra. Efter diskusioner så enades vi om att försöka göra något så att när väl arbetet tas upp igen det skall kunna gå fortare. Det vi möjligen skulle kunna göra var att genomföra de planerade mötena (workshops) med företagare, markägare, föreningar och allmännheten. Vi beslöt att ta ett snack med företrädare för förvaltningen som ansvarar för denna typ av planering.

Kommundelsrådens roll och utformning.

På förekommen anledning ifrågasätts idag kommundelsrådens roll och funktion. Enligt gällande instruktion skall vi fungera som en länk mellan medborgare i kommundelen och de olika förvaltningarna inom kommun. Vi skall vara en remissinstans för frågor som berör Åker. Men här står det då nämnd eller liknande begär. Vi vill nog själv kunna avgöra denna fråga. Mariefredsnämnden skall under första delen av 2010 utvärderas. Resultatet av denna utvärdering är av stor betydelse för oss i övriga kommundelar. Vi beslöt att kontakta de andra två kommundelsråden (Stallarholmen och Härad-Vårfruberga) för att kolla vad dom har för synpunkter.

Övriga frågor

Bland dessa kan nämnas Nedskräpade tomter, Biblioteket, Solberga gård ,Tider för tågpendlare.


Augustimötet

Mötet blev inställt då vi inte hade några ärrende att behandla.

Junimötet 2009 den 9

Yttrande om Grönplan A för Strängnäs kommun

Att Strängnäs kommun växer medför ett tryck på befintliga naturmiljöer. Det är då viktigt att grönytorna är värderade ur både ett ekologiskt, användnings- och gestaltningsperspektiv, för att man i planeringsprocessen ska kunna göra avvägningar mellan de olika intressena som finns på en plats.

Grönplanen är ett underlag för att kunna göra det möjligt att medvetet välja vilka grönytor som skall bevaras. Med grönytor jämställs även torg och liknande offentliga platser i tätorterna.

I Grönplan A finns målsättningar och förutsättningar samlade. Dessa gäller för hela kommunen och även för kommande fördjupningar av de olika kommundelarna.

Kommundelsrådet hade två frågeställningar som vi sedemera fick svar på. För det första om allér omfattas av planen och det gör de. Den andra frågan var hur förhållandet mellan Grönplan och Skogsvårdsplan fungerar. Eftersom det visade sig att det inte finns något skogsvårdsplan inom kommun så skall dessa områden betraktas ur Grönplanens synvinkel.

Kommundelsrådet föreslog därefter att Grönplan skall antas av KS/KF.

Ekonomisk redovisning

En fråga om vi som kommundelsråd inte borde kunna få deltaga i arbete med med budgetprocessen väcktes. Denna har sedan förts fram i annat sammanhang och kommer att finnas med i våra synpunkter på hur kommundelsråden bör arbeta.

måndag 28 december 2009

Majmötet 2009 den 12

Bussvändplatsen vid Bruket.
Ett nytt förslag hade tagits fram. Nu skall bussarna gå in bakom vallen vid parkeringen och komma fram i höjd med cykelstället. Detta var kostnadsberäknat till lite över 1 milj och pengarna fanns för i år. Under hösten hände inget med detta och då frågan framfördes så fick vi till svar att det är på gång.
I november upptäcktes att TFN:s ordf på delegation använt "beräknat överskott från bussvändplan i Åker" till akuta åtgärder vid Vasavallen i strängnäs. Detta innebär att bussvändplan inte kommer att åtgärdas då det inte finns tillräckligt med pengar nästkommande år i budget för vändplan ( 200 tkr för kompletterande åtgärder) men efter som ingen vändplats byggts ännu så fattas ju hela investeringen... vad månde bliva av detta ???

Hastigheter inom Åkers tätort.
Kommundelsrådet föreslår att de nu befintliga 30-zonerna ändras till 40-zoner, med undantag för vägar förbi skolan, förskolor och liknande. På Bruksvägen beslöts efter viss diskussion att vi förordar att behålla 50 km/t med hänvisning till korsningar och övergångsställen. Vad som nu händer och när ligger på Trafiksäkerhetsrådets bord.....

Tema vindkraft, tillägg till översiktsplan
Det tillägg som tagits fram som hjälpmedel i händelse av etablering av vindkraft ansåg vi i rådet vara mycket uttömmande. Det skall betonas att tillägget inte är ett ställningstagande för eller emot vindkraft. Vi i Åker är inte berörda på samma sätt som Stallarholmen. Det som möjligen kan komma är s.k. gårdsverk, alltså i mindre skala. Slutsatsen blev att vi inte har några invändningar mot tillägget.

söndag 27 december 2009

Aprilmötet 2009 den 14



Trafiksäkerhetsrådets ordförande Gunnar Swahn var gäst.
Till stor del kom mötet att handla om just trafiksäkerhet och därintill gränsande frågor.
Vägunderhåll
Gunnar Swahn informerade om vägunderhållet i Åker. Rådet diskuterade en del av de återkommande frågorna om potthål m.m. Eftersom det råder investeringsstopp så skall KS godkänna vägunderhåll ???
Rådet påekade att vid nästa inventering vill man vara med och påverka eftersom rådet har lokalkännedom.
Hastigheter
Riksdagen har fatta beslut om att möjlighet finns att införa variabla hastigheter, vilket innebär att det nu är steg om 10km/tim. I Åker skall detta beslut tas i samråd med kommundelsrådet. Efter diskussion beslöts att frågan tas upp på maj-mötet.
GC-vägar
Vi tog återigen upp frågan om en ny GC-väg meellan skämby och Skämbylöt. Vidare lyftes GC-väg utmed Forsavägen fram. Gunnar Swahn föreslog att i väntan på önskad gc-väg så kan man skapa en tillfällig gc-bana längs Forsavägen, genom att dra en heldragen vit linje som skapar en separat gc-bana. GS tar med sig denna fråga till trafiksäkerhetsrådet.

Marsmötet 2009 den 10

Kulturchefen Christer Hermansson var dagens gäst.
Han informerade om resultatet av den kulturenkät som gjort i kommunen och som
handlar om utbudet som helhelt på biblioteken. En ganska livlig diskussion om hur
vi skall kunna utveckla verksamheten här i Åker.

Kulturplan.
Vi fick samtidigt en genomgång om hur förslaget till kulturplan är upplagd. Efter en lång diskusion hade vi bara en synpunkt. Det var att under rubriken Mål byta ut
"samt ett kvalificerat utbud" mot " ett varierat utbud av god kvalitet".

Bussvändplatsen vid Bruket.
Ett förslag där busvändplanen flyttades längre norrut och kom att hamna halvägs mellan macken och bruket var framtaget. Under vissa förutsättning kunde detta accepteras. Det kom senare under våren att komma ännu ett förslag. Återkommer om detta.

Övriga frågor
Under denna punkt behandlades bl..a. frågan om skogsvårdsplan för kommunens skog. Detta med anledning av ett skogsparti i skämbylöt som inte verkar underhållas.
Vi har trots flera påstötningar inte fått något svar om den finns och hur den i så fall är utformat. (Under senhösten framkom att det inte finns någon sådan plan)

Vidare togs frågan om skötsel av Sandviksbadet upp igen. För vilken gång i ordning vet jag inte. Ny framstöt mot ansvariga inom förvaltningen och hos representanter i Tekni- och Fritidsnämnden.

GC-vägen till Skämbylöt. Behovet av en gc-väg mellan skämby och skämbylöt utmed Bruksvägen togs upp likväl som GC-väg vid Bruket.


Februarimötet 2009 den 10

NÅGOT av det som behandlades:

Skadegörelse i Åker.
En rapport från det lokala brotsförebyggande rådet behandlades. Klotter på villor och RIA-gården hade skett i början av februari. I övrigt konstaterades att det finns risk att det lokal BRÅ nog blir mer snack än verkstad.

Förslag på områdesnamn industriområde.
Det föreslagna namnet "Åkers industrimråde" kunde ett enigt råd inte finna att det går att koppla till var det ligger. Vi beslöt föreslå:
1. Styckebrukets industriområde
2. Brukets industriområde
Hembygdsföreningen kom också med motsvarande förslag.
Namnberedningen beslöt sedemer att det skall vara just "Styckebrukets industriområde".

Solberga gård
Det förslag som kommundelsrådet lade 2008-06-10 om att kommunen skulle köpa Solbergagård fick vi nu äntligen besked om att kommunstyrelsen fatta beslut om att inte tillmötesgå vår begäran.
I stället togs ärendet upp som skräpig tomt i plan- och byggnämnden, men inna några åtgärder hann göras, så såldes fastigheten. De som nu tagit över har lagt ned arbete på att snygga till tomten och påbörjat renovering. Det ser bra ut för framtiden.

Plogning av GC-vägar
En ständigt återkommande fråga som dyker upp så fort det kommer ner lite snö.

onsdag 23 december 2009

Januarimötet 2009 den 13







Information och diskussion om skadegörelse i Åker.




Mikael Johnsson, sedan 1 sept 2008 kommnunpolis i Strängnäs, informerade om antalet anmälda brott i Åkers kommundel under 2008. 359 anmälningar gjordes varav 58 gällde skadegörelse och klotter, detta jämfört med 2007 då 242 anmälningar gjordes, varav 26 avsåg skadegörelse och klotter.
Totalt gjorde polisen 549 "jobb" i Åker under 2008 och 342 under 2007.

Mikael Johnsson föreslog följande:

1. Att anmäla alla brott så att problemen går att kartlägga och beskriva.
2. Att ha god framförhållning.
3. Att lokala BRÅ (brottsförebyggande rådet) sammanträder minst två gånger per termin och att en handlingsplan utarbetas för hur det förebyggande arbetet skall utformas.
4. Att handlingsplanen struktureras och följs upp regelbundet.



I Åker pågick just då följande:
Föräldrar till barn på Fritidsgården nattvandrar på lördagskvällar.
Grannsamverkan finns liksom turer av Securitas i samarbete med polisen.



Vad som hänt och hur BRÅ utvecklats har vi inte fått grepp om. Det verkar inte hända så mycket. Efter att nu Fritidsgården nu "lagts ned" försvinner en viktig del genom det arbete som föräldrarna gjort.

Sammanfattning av 2009

Under helgerna kommer det att läggas ut sammanfattningar av vad vi behandlat på de möten som vi haft under 2009.
Även de extramöten som genomförts den 20 januari och den 8 december, med anledning av fördjupning av översiktsplan kommer att sammanfattas.

Är det slut med Fritidsgården i Åker

Nu har då sista kvällen på Fritidsgården i Åker genomförts. Det man funderar över är vart ungdomarna framöver skall samlas på kvällarna.Enligt det förslag som ansvarig person lagt skall det ställas iordning i kapprummet på skolan, men där har inget skett så det blir väl till att hänga ute på byn.Ärendet är väldigt illa skött av de ansvariga tjänstemännen.Eftersom det inte är någon lagstadgad verksamhet så verkar det som man fullständigt struntar i effekterna av sitt handlande.Att sedan skylla på behovet av förskoleplatser är helt fel. Detta har varit känt sedan länge och bör ha åtgärdats långt tidigare, men snålheten bedrog nog visheten..